Arvostelut

Kirja-arvio: Pelastaisiko kasvisruoka ilmaston ja terveyden?

Risto Isomäki nivoo uutuuskirjassaan yhteen kasvisruokavalion vaikutukset ihmisten terveyteen ja ilmastonmuutokseen.
Kirjailijan kuva: Sanne Katainen
Risto Isomäki: Ruoka, ilmasto ja terveys. 383 sivua. Into.

Jos vähennämme eläintuotteiden syömistä, niiden aiheuttamat päästöt kutistuvat ja ihmiskunnan tarvitseman ravinnon viljely varaa vähemmän maata. Ylijäävän maan voisi valjastaa hiilensidontaan. Samalla ihmisten terveys paranee, ja pandemioiden ja antibioottiresistenssin uhkat hälvenevät. Suunnilleen näin voisi tiivistää Risto Isomäen teoksen Ruoka, ilmasto ja terveys.

Koronaviruspandemian takia virusten synty- ja kehitysmekanismit ovat mitä ajankohtaisinta luettavaa. Hätkähdyttävää on esimerkiksi ihmisille syöpää aiheuttavien virusten sikiäminen siipikarjantuotannossa.

Isomäki muistaa mainita, että Suomessa eläintenpito on suhteellisen vastuullista, ja että alalla on viime aikoina asetettu kunnianhimoisia ilmastotavoitteita.

Kirjasta paistaa vannoutuneen vegaanin asenne. Isomäki käyttää lähteenä muun muassa Nutrition Facts -sivustoa, jota on arvosteltu kasvisruokavaliota tukevien tutkimustulosten yksipuolisesta valikoinnista.

Paikoin Isomäen ajatukset maankäytön muutoksista ovat ristiriitaisia. Kasvisruuan suosimisen tärkeä vaikutus olisi, että se vähentäisi viljelyyn tarvittavaa maa-alaa. Geeniteknologian kohdalla hän on kuitenkin sitä mieltä, että satojen paraneminen ei vapauttaisikaan maata vaan johtaisi rehuviljan ja kotieläintuotannon kasvattamisen.

Parhaimmillaan Isomäki on innostavien kehityskulkujen maalaajana. Esimerkkinä valaiden ja runsaiden kalasaaliiden yhteys: valaiden uloste tuo pintavesiin niukkoja ravinteita, mikä mahdollistaa entistä suuremman planktontuotannon ja kalakantojen elpymisen.

Visioiden heikkous on niiden insinöörimäisyys. On helppo kertoa yhteen hehtaareja ja hiilidioksiditonneja ja päätellä, mitä maailman mittakaavassa tapahtuisi. Todellisuudessa maankäyttö ja syömistottumukset ovat hyvin kulttuurisidonnaisia asioita eikä ole taattua, että omilla kulutusmuutoksillamme olisi toivotunlainen vaikutus.

Lue myös:

Tieteiskirjailija huolestui kohonneesta syöpäriskistä ja toivoo lisätutkimusta – Tutkijat: Kanojen syöpävirukset eivät tartu ihmisiin

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Olli Rehn: Suomi on realistisen vihreyden edelläkävijä ja kiertotalouden huippumaa

Yllättävä tutkimustulos: Turvemaiden käyttöön vaikuttaminen toisi Suomessa merkittävästi suuremmat ilmastohyödyt kuin lihan- ja maidonkulutuksen radikaali pudottaminen

Glasgow päättyi mahalaskuun

Glasgow'n ilmastokokouksen loppulauselmassa vaaditaan fossiilisten polttoaineiden käytön nopeaa alasajoa – Suomen Ilmastopaneelin puheenjohtaja: "Olisi iso askel eteenpäin"