Arvostelut

Kirja-arvostelu: Rontti-kissan kummallisen kesän kieli ilahduttaa mutta juoni poukkoilee

Kuutarhuri-runokirjan vuonna 2020 julkaisseet Tuukka Sandström ja Varpu Eronen tekivät nyt satukirjan Rontti-kissan kummallinen kesä.
Kuvitusta kirjasta / Varpu Eronen
Tuukka Sandström ja Varpu Eronen: Rontti-kissan kummallinen kesä. 135 sivua. Avain.

Rontti-kissan kummallinen kesä on hyvällä tavalla perinteinen lastenkirja. Siinä pieni Rontti-kissanpentu muuttaa uuteen perheeseen kuin Pekka Töpöhäntä konsanaan, tutustuu ullakolla majaileviin hiiriin ja uskaltautuu pelottavaan Metsään.

Kirjaan on kasattu kaikenlaista, mistä lapset tykkäävät: sympaattinen keskushahmo Rontti, hassuja, puhuvia eläimiä, kaupunkiin saapuva sirkus, pieni tyttönoita nimeltä Vermiselli, väärinymmärryksiä, keijuja, lentämistä, vaikka mitä!

Tästä kirjasta tekisi mieli tykätä kovasti. Mutta mitä pidemmälle se etenee, sitä yksitotisemmalta se alkaa tuntua. Kaikenlaista mukavaa ja vähemmän mukavaa tapahtuu, mutta tapahtumia on liikaa tai niitä kuvaillaan turhan pitkästi. On vaikeaa päästä perille siitä, miten kaikki lopulta liittyy yhteen.

Seitsemänvuotias jaksaa kuunnella viidestätoista luvusta koostuvan satukirjan läpi, viisivuotias toivoo loppua kohden iltasaduksi jotain muuta.

Kirjan kieli on nokkelaa ja vivahteikasta. Sitä on ilo lukea, ja se rikastuttaa lapsen sanavarastoa.

Teksti on Tuukka Sandströmin käsialaa, kuvitus Varpu Erosen. Sama parivaljakko teki viime vuonna Kuutarhuri-runokirjan, jossa herkkä kuvitus ja kielellä leikittely pääsivät loistavasti oikeuksiinsa.

Lue lisää

Kirja-arvio: Tarjolla lohdullisia uutisia muun muassa metsänomistajille – Kari Kaunisto ja Veikko Rinne kokosivat kirjan muuttuvasta hyönteislajistosta

Kirja-arvio: Kaiken järjellisen rajojen yli pursuava ylimielisyys ei rajoitu vain politiikan johtajiin

Kirja-arvio: Otavan värikasvio löytyy varmaan joka toisen kesämökin kirjahyllystä – teos uudistui maltillisesti

Kirja-arvio: Taitavana kirjoittajana Alex Schulman kertoo romaanin tapahtuman takaperoisesti – ruotsalainen kirjailija näyttää vanhempien arvaamattomuuden merkityksen