Arvostelut

Kirja-arvio: Koronakevättä piristävä pakomatka Italian maaseudulle

Vera Valan romaanin parasta osuutta ovat aistikkaat ruoka- ja puutarhakuvaukset.
Kirjailijan kuva: Marek Sabogal / Gummerus Kustannus
Vera Vala: Aprikoosiyöt. 368 sivua. Gummerus.

Aprikoosiyöt sijoittuu toukokuiseen Italiaan. Kirjan päähenkilö, itsensä hukannut Laura, löytää lapsuusmuistojensa joukosta kirjeen. Se saa hänet matkustamaan Suomesta tätinsä luokse Tolfan vuoristoon.

Kirjassa eletään kahdessa aikatasossa ja selvitellään niiden avulla Lauran taustaa. Italian maaseutu ja kylän yhteisö antavat tarinalle mukavat kulissit.

Romaani on parhaimmillaan alkukankeuden lauettua. Sen kerronta viihdyttää ja italialaisen elämäntyylin kuvailu rentouttaa.

Sukupuoliroolit ovat edistyksellisempiä kuin naisille perinteisesti suunnatussa viihdekirjallisuudessa, mutta tyylilajin ongelmia teoksessa riittää silti. Henkilöt ja heidän tunteensa kuvataan kaksiulotteisina ja tyypiteltyinä.

Juonen takaumien kieli on tyylitelty ylimakeaksi. Siihen annetaan yllättävässä loppuratkaisussa selitys. Ikävä kyllä selitys kiepsauttaa takaumien romanssin valtasuhteet sellaisiksi, että tarinaa on vaikea pitää miellyttävänä.

Odotin kirjalta suoraviivaista ihmissuhdedraamaa, mutta sen loppuun on lisätty myös rikosjuonne. Se tuntuu ylimitoitetulta.

Teos toimii hyvin pakopaikkana koronakevään harmaudesta. Parasta ovat aistikkaat ruoka- ja puutarhakuvaukset.

Lue lisää

Kirja-arvio: Miten Suomeen syntyi aatelisto? Aihetta käsittelevä teos kertoo myös, että Santeri Alkio antoi ylimystön vallalle lopullisen iskun

Kirja-arvio: Perheenäidin Saksan muistoista hyötyy enimmäkseen kirjailija itse, mutta se antaa lukijoille hyviä vinkkejä

Kirja-arvio: Strout huitaisee kulissit sivuun ja näyttää ihmiset kärsimyksineen ja kurotuksineen paljaina

Kirja-arvio: Traaginen lento-onnettomuus paljastaa isän suuren salaisuuden Maata jalkojen alle -romaanissa