Arvostelut

Kirja-arvio: Raastavan karu kuvaus maaseudun köyhyydestä 1950-luvulla

Hanna Hauru on osoittautunut pelkistetyn kielen ja tarkasti rakennetun lyhytproosan taituriksi.
Hanna Hauru: Viimeinen vuosi. 175 sivua. Like.

Hanna Hauru (s. 1978) vie uutuudessaan Pohjois-Pohjanmaalle, jossa eletään 1950-luvun niukkuutta. Minäkertoja on kynäilijä, joka rahapulassa kiertää ovilla pyytämässä leipää tai mitä kenelläkin on antaa nälkäiselle.

Pienoisromaani on raastavan karu kuvaus köyhyydestä ja yksinäisen miehen sisäisestä kokemuksesta. Ilmari näkee kyläläiset tarkasti ja käyttää heitä teoksissaan. Paikallislehteen hän urakoi kepeitä novelleja, Helsinkiin lähtee kunnianhimoisia kansankuvauksia.

Mies tietää olevansa kylän silmissä outo. Niinpä hän karttaa naureskelevia ihmisiä, mutta kaipaa oikeanlaista kumppanuutta.

Jonkinlainen ystävyyssuhde syntyy kirjallisuutta arvostavan postivirkailijan kanssa.

Nainen on hänelle saavuttamaton haave. Sen paikan sai pysyvästi nuoruuden Liisa, joka lähti kaupunkiin. Ne ensimmäiset arat kosketukset eivät unohdu. Lohtu ja vapaus löytyvät enimmäkseen pullosta. Metsä ja puut merkitsevät turvaa.

Haurun kuvaama kohtalo tuo etäisesti mieleen Pentti Haanpään elämänkaaren. Tosin Haanpäällä oli perhe, ja muitakin eroavaisuuksia riittää.

Teos pätee ylipäätään herkän, itsensä erilaiseksi kokevan ihmisen kärsimysten karrikoituna kuvauksena. Lapsuustraumalla on sijansa tässäkin tarinassa. Isä ei hyväksynyt poikansa paperisia harrasteita.

Jos ei tee miehen töitä eikä kelpaa sotimaan, ei ole minkään arvoinen.

Hanna Hauru on osoittautunut pelkistetyn kielen ja tarkasti rakennetun lyhytproosan taituriksi. Pienoisromaani Jääkansi sai Finlandia-ehdokkuuden 2017. Viimeinen vuosi on Haurun yhdeksäs teos.

Lue täältä kaikki Maaseudun Tulevaisuuden kirja- ja muut kulttuuriarviot.

Lue lisää

Kirja-arvio: John Kåre Raaken kylmäävässä uutuustrillerissä Jää selvitetään murhasarjaa arktisissa maisemissa

Kirja-arvio: Romaani josta suku suuttui

Kirja-arvio: Raikas nuortenkirja eriparisen ensirakkauden haasteista

Kirja-arvio: Löytökissa Nala muutti pyörämatkaajan elämän