Arvostelut

Kirja-arvio: Tuomiopäivän ennustaminen on poliitikoille tuttu perustekniikka – 2020-luvulla ilmastonmuutos on riittävän lihava maali murehtijoille

Erkki Tuomiojan kirjassa pohdiskellaan ilmastonmuutosta.
Arkistokuva: Saara Olkkonen
Erkki Tuomioja: Tulevaisuuden varjossa – Selviääkö ihmiskunta? 273 sivua. Tammi.

Erkki Tuomioja on toiminut kansanedustajana 39 vuotta. Kokemuksistaan huolimatta hän ei ole muuttunut kyyniseksi. Näkemykset ovat kirkkaita ja hämmentävän samoja kuin ammoisella nuorukaisella.

Poliitikoilla on yleensä kaksi perustekniikkaa. Toiset lupaavat vaurautta ja kertovat, miten naapuripuolue estää sitä saavuttamasta.

Toiset taas ennustavat tuomiopäivää. Maapallon tai ainakin ihmiskunnan tuho saattaa osua juuri meidän kohdallemme.

Erkki Tuomioja kuuluu näihin murehtijoihin. Nuoruuden ydinsodan vaara on tilapäisesti poissa muodista. Maailman valtaväestön nälkäkuoleman uhka on oleellisesti suppeampi, kun Kiinan diktatuuri tempaisi suuret massat sen jaloista. Afrikka tosin pysyy ja pahenee.

Mutta ilmastonmuutos on riittävän lihava maali. Siihen osuu varmasti ja harva pystyy sitä järkevästi kiistämään.

Ilmastonmuutoksen rinnalle on ilmestynyt ahdistus suuresta sukupuuttoaallosta. Siinä on perinteisen tuomiopäivän julistuksen makua. Se tulee jo suolla, sen näki rastas!

Raamatuntulkitsijoiden mukaan luonnonilmiöt ennustivat maailmanloppua rangaistukseksi ihmisten synneistä. Tuomioja kertoo olevansa vakaumuksellinen ateisti, mutta seuraavassa hetkessä hän uskoo tuhon saavuttavan meidät ihmisten pahojen tekojen vuoksi.

Parannuksen teon hän pelkää olevan myöhäistä, mutta aina kannattaa yrittää ja aloittaa Suomesta.

Luterilaisen käsityksen mukaan synnit liittyvät tuonpuoleisen elämän mahdollisuuksiin. Päivi Räsäsen tapaus osoittaa, että syntejä ryhdytään taas monen sadan vuoden jälkeen punnitsemaan Suomen maallisissa tuomioistuimissa. Kyllä Tuomioja ajan hengessä on yhä vahvasti mukana.

Tuomioja tunnustaa, ettei hän oikeastaan näitä asioita kovin syvällisesti tunne. Hän kehottaa luottamaan asiantuntijoihin. Toisaalta hän rehellisesti myöntää, että arvot ja asenteet saattavat hänenkin kohdallaan lukkiutua asiantuntijoita valitessa.

Lue lisää

Katso tästä, miten ilmastonmuutos jyllää maakunnassasi ja miten siihen aiotaan sopeutua – alkutuotannolle luvassa ongelmia, mutta myös mahdollisia etuja

Yle uutiset: Suomen, Ruotsin ja Norjan saamelaisnuoret vaativat ilmastonmuutoksen hillitsemistä – mutta ei hinnalla millä hyvänsä

Uusi ilmastoraportti: Lumi ja pakkaset harvinaistuvat Etelä-Suomessa, sateet ja helteet lisääntyvät koko maassa – "Lämpöaallot ovat kohtalokkaampia kaupungeissa kuin maaseudulla"

Kirja-arvio: Pohjakosketuksen kautta raitistumiseen – edes esikoisen syntymä ei auttanut alkoholiriippuvaista Samuli Edelmannia