Arvostelut

Kirja-arvio: Märta Tikkanen sai raivata tiensä mieskirjailijoiden maailmassa – myrskyisää avioliittoa varjosti alkoholismi

Aikanaan moni ei ymmärtänyt, miksi joku halusi avata omaa elämäänsä ja avioliittonsa ongelmia kaiken kansan mässäiltäväksi.
Johanna Holmström: Märta Tikkanen - Tyttö joka halusi juosta vetten päällä. Suomentaja Maija Kauhanen. Tammi 2020. 432 s.

Märta Tikkasen elämäkerta on pitkälti kuvaus kivuliaasta avioliitosta, vaikka hänen kirjailijamiehensä Henrik Tikkanen kuolikin jo vuonna 1984 Märtan ollessa nippanappa viidenkymmenen. Myrskyisää suhdetta siivittivät alkoholismi, miehen oikukas luonne ja kolmen lapsen katras.

Märta Tikkanen on varsinkin kirjailijauransa alkutaipaleella jäänyt miehensä ja ylipäätään ajan hengen mukaisesti mieskirjailijoiden varjoon. Suomenruotsalaisen Tikkasen tuotantoa ylistettiin Ruotsissa ja lytättiin Suomessa. Moni ei ymmärtänyt, miksi joku halusi avata omaa elämäänsä ja avioliittonsa ongelmia kaiken kansan mässäiltäväksi.

Nykypäivään mennessä arvostettu kirjailija on jo kahminut lukuisia palkintoja.

Jos elämäkertaan mielii tarttua, suosittelen tutustumaan Tikkasen tuotantoon. Muutoin kuvaukset kirjojen synnystä ja lukuisat otteet niiden saamista arvosteluista voivat puuduttaa. Itse en ollut lukenut kuin kirjailijapariskunnan elämästä osin runollisestikin kertovan Vuosisadan rakkaustarinan, mutta elämäkerta herätti kyllä mielenkiinnon tutustua muihinkin.

Erityisesti vaikutuksen teki pätkä, jossa Tikkanen kuvailee, miltä alkoholismi haisee: Haalea yleislöyhkä, joka johtuu mahanesteiden ja konjakin sekoituksesta, kun olet oksentanut kaiken ulos. Karvas punaviinimuste, happamat valkoviiniröyhtäykset, makea sherrysotku, vermutin tahma... ja niin edelleen.

Lue lisää

Kirja-arvio: Lapsi lähtee karjan kanssa evakkomatkalle Lapista – yhteisellä taipaleella kaikki matkaajat kokevat uupumusta, nälkää ja pelkoa

Kirja-arvio: Vahva dekkariesikoinen näyttää hyytävän huumetodellisuuden

Kirja-arvio: Kun sanottu jättää jäljen – se voi myös vapauttaa

Kirja-arvio: Siri Kolun nuortenkirja on hätkähdyttävä kannanotto vähemmistöjen oikeuksiin – mutta kenelle se aukenee?