Arvostelut

Kirja-arvio: Lapsi lähtee karjan kanssa evakkomatkalle Lapista – yhteisellä taipaleella kaikki matkaajat kokevat uupumusta, nälkää ja pelkoa

Finlandia-palkitun kirjailijan uutuusromaani kertoo Lapin asukkaiden evakkomatkasta Ruotsiin toisen maailmansodan aikana.
Kirjailijan kuva: Johanna Laitanen / Like
Rosa Liksom: Väylä. 269 sivua. Like

Syyskuussa 1944 sota pakotti Lapin ihmiset pakenemaan Ruotsiin. Monesta perheestä isä oli sodassa, äiti meni edeltä pikkusisarusten kanssa ja karjasta huolehtiminen saattoi jäädä hädin tuskin teini-ikäisen lapsen vastuulle.

Toki rinnalla kulkivat naapurit.

Rosa Liksomin uutuudessa evakkomatka koetaan erään tällaisen lehmiä kuljettavan tytön näkökulmasta, ja se on onnistunut ratkaisu. Lapselle kaikki vastaantuleva on uutta. Uteliain, sopeutuvin silmin hän katsoo vellovaa tapahtumista.

Aistittavuutta, autenttisuuden tuntua lisää meänkieli, jolla tarina kerrotaan. Monet sanat saavat merkityksen asiayhteydestä ja jotkin jäävät ymmärtämättä, mutta suorasukainen kerronta vetää silti.

Tarkkaan lukemiseen pakottaa sekin, että lehmillä on ihmisten nimet.

Ihan heti ei muista kumpia ovat Pirkko, Sisko, Ilona, Katri, Martta tai Kerttu. Mutta se myös korostaa karjan ja kuljettajien yhteistä taivalta; uupumusta, nälkää ja pelkoa kokevat kaikki.

Liksom on maatalosta lähtöisin ja tuntee lehmät ajalta, jolloin niitä kohdeltiin yksilöinä. Minäkertoja eläytyy aidosti jokaiseen laumassaan, rauhoittelee ja lohduttaa ja saa lohtua itse.

Lepohetkinä tyttö pohtii ongelmallista äitisuhdettaan ja setänsä opetuksia.

Haastatteluja hyödyntävä kerronta on yksityiskohdista runsasta, havainnoista sakeaa. Vuoden mittaisen kasvutarinan käänteissä riittää yllättävyyttä loppuun asti.

Rosa Liksomin vuosi on ollut hohdokas. Finlandia-palkittuun romaaniin Hytti nro 6 perustuva elokuva voitti heinäkuussa Cannesin elokuvajuhlien toiseksi merkittävimmän palkinnon ja saa teatterilevityksen lokakuun lopussa.

Lue lisää

Kirja-arvio: Raaka murha nostaa pohjoisen pikkukylän vanhat kaunat pintaan Liza Marklundin koukuttavassa uutuusdekkarissa

Kirja-arvio: Itä-Helsinkiin iskee Tommi Laihon esikoisdekkarissa selittämätön murhavyöry – kiehtovat ihmissuhteet tuovat rikostutkimukseen särmää

Yle uutiset: Liki 2500 haki Lapin ammattikorkeakouluun syksyn yhteishaussa – suosituimpia olivat metsätalousinsinöörin ja tradenomin koulutusohjelmat

Yle uutiset: Heikoilla jäillä liikkuneet työllistivät pelastajia Lapissa