Arvostelut

Kirja-arvio: Heidi Köngäs kuvaa romaanissaan omatahtoisen naisen, joka ei piittaa aikansa sovinnaisuusraameista

Jäin miettimään sota-ajan kuvausta katkovia irrallisia katkelmia, joissa mies nauttii seksuaalisesta alistamisesta, nainen masokistisesta nöyrtymisestä.
Kirjailijan kuva: Jonne Räsänen / Otava
Heidi Köngäs: Siivet kantapäissä. 363 s. Otava.

Lapsena kuuntelin joskus myöhäisillankin kuunnelmia salaa, korva radiota vasten. Ääni-ilmaisu ruokki mielikuvitusta. Marja Rankkalan (1918–2002) nimi painui mieleen, niin usein se toistui. Mutta henkilönä hän jäi katveeseen.

Heidi Köngäs, ohjaaja itsekin, puhaltaa romaaniuutuudessaan Marjaan hengen. Hän kuvaa omatahtoisen naisen, joka ei piittaa aikansa sovinnaisuusraameista. Marja opiskelee, mutta vastoin vanhempien tahtoa valitsee teatterin, intohimoistaan ensimmäisen.

Hän pääsee näyttämään kykyjään radioteatteriin. Sitä johtaa legenda Olavi Paavolainen, Janus, kaksikasvoinen, kuten Marja hänet nimeää. Pian hän on Januksen lumoissa. Tunteiden kohde lähenee ja loittonee kuin vuorovesi.

Valmistelevan alun jälkeen romaani kasvaa aistittavaksi intohimojen kavalkadiksi. Marjalla on itsetuntoa vaihtaa kumppaneita kuin mies. Tosin vapaus sinänsä ei ole hänen valintansa, vaan seuraus mahdottomien tavoittelusta. Niinpä Paavolaisen tavoin pitelemätön on myöhäinenkin palvontakohde; tunnistettava nuori teatterikriitikko, jonka mielipide kiinnosti aikanaan kaikkia.

Jäin miettimään sota-ajan kuvausta katkovia irrallisia katkelmia, joissa mies nauttii seksuaalisesta alistamisesta, nainen masokistisesta nöyrtymisestä. Palaset kuvannevat Marjan luovaa prosessointia, mutta välähdykset toimisivat paremmin Janus-yhteydessä.

Kun romaani kertoo todellisista henkilöistä nimiä, vuosilukuja ja kannen kasvokuvaa myöten, kaipasin teokseen osiota, jossa kirjoittaja kertoisi aiheen valinnasta, lähdemateriaalista ja toteutusperiaatteista olennaisen. Hyvänä, lukijaa palvelevana esimerkkinä pidän Raija Orasen jälkisanoja tänä syksynä ilmestyneessä Anita Välkki -romaanissa Kaikki tämä valo (Otava).

Heidi Köngäs: Siivet kantapäissä. 363 s. Otava

Lue lisää

Kirja-arvio: Raaka murha nostaa pohjoisen pikkukylän vanhat kaunat pintaan Liza Marklundin koukuttavassa uutuusdekkarissa

Kirja-arvio: Itä-Helsinkiin iskee Tommi Laihon esikoisdekkarissa selittämätön murhavyöry – kiehtovat ihmissuhteet tuovat rikostutkimukseen särmää

"Kirjallisuustimantti!" – Kirjastojen sivustolla suitsutetaan MT:n lastenkirjasivuja valtamedian parhaimmiksi

Kirja-arvio: Suomalainen metsä nousee uuden romaanin päähenkilöksi – Anniina Mikaman Myrrys ammentaa muinaisesta magiasta