Arvostelut

Kirja-arvio: Itä-Helsinkiin iskee Tommi Laihon esikoisdekkarissa selittämätön murhavyöry – kiehtovat ihmissuhteet tuovat rikostutkimukseen särmää

Vaikka kirjassa etsitään murhaajaa, ei sen päätarkoitus ole väkivallalla mässäily.
Tommi Laiho: Uhanalaiset. 358 sivua. Myllylahti.

Mainosalalla työskentelevän Tommi Laihon esikoisteos Uhanalaiset on vaikuttava lukukokemus.

Itähelsinkiläisen terveyskeskuksen päivystykseen raahautuu viimeisillä voimillaan verinen maahanmuuttajapoika, joka väittää tuntemattoman soittajan kannustaneen häntä itsemurhaan.

Samaan aikaan itäisessä Helsingissä sattuu muitakin kummallisia tapauksia. Myrkytettyä vodkaa juonut entinen mestarinyrkkeilijä löytyy hukkuneena, ja muistisairas vanha nainen katoaa kotoaan.

Tapausta ryhtyy selvittämään paniikkikohtauksista kärsivä rikostutkija Karina Haapakorpi. Apunaan hänellä on psykologiystävä Amina ja tilastotieteilijä Juha.

Kolmikko ryhtyy penkomaan yhdessä Juhan havaitsemaa luonnottomien kuolemien sumaa Itä-Helsingissä. Tutkinta saa pian uudet mittasuhteet, ja näyttää siltä, että alueella on liikkunut vuosikausien ajan ihmisiä tappava ja itsemurhiin painostava sarjamurhaaja.

Uhanalaiset palkittiin ansaitusti Otavan Rikos 2019 -kirjoituskilpailussa. Kirja ei kerro luontokadosta, vaikka niin voisi nimen ja kannen perusteella luulla.

Vaikka kirjassa etsitään murhaajaa, ei sen päätarkoitus ole väkivallalla mässäily. Reilussa 300 sivussa käydään kattavasti läpi myös ihmissuhteita ja media- ja yhteiskuntakritiikkiä.

Läpileikkaavana teemana on tunteiden käsittely ja niistä puhumisen vaikeus. Lisämaustetta tuo Hylättyjen jengi, jossa turvaverkkojen ulkopuolelle tipahtaneet nuoret pitävät huolta toisistaan.

Henkilöhahmot ovat monipuolisia. Jokaisen historiasta löytyy traumaattisia kokemuksia, mutta kirja luo toivoa siitä, että kaikesta voi selvitä.

Lopussa huomasin kaipaavani jatkoa tarinalle. Toivottavasti sellainen on suunnitteilla!

Lue lisää

Kirja-arvio: "X on kuka tahansa tai joku entinen" – Finlandia-ehdokas tarjoaa oivalluksia, joiden pariin palaa aina vain uudestaan

Heidi Silvanin romaanissa yksi kolmesta ystävyksestä kuolee, mutta lukija saa odottaa raadollisia ratkaisuja piinaavaan loppuun saakka

Kirja: Energiatuotannon murroksen ytimessä – alueiden ongelmat yhteneviä niin Suomenselällä kuin Itä-Saksassa ja Puolan ja Ukrainan rajalla

Lastenkirja: Simpanssikin katselee takamustaan peilistä