Arvostelut

Kirja-arvio: Sarjakuvakirjan mittainen matka metsänpeittoon

Sanna Hukkanen ja Inkeri Aula: Metsänpeitto. 167 sivua. Arktinen Banaani.

Metsänpeitto-kirja ei päästä lukijaansa helpolla.

Se koostuu yhdeksästä erillisestä kertomuksesta. Osa niistä on aivan käsittämättömiä, jos ei ole perehtynyt kansanperinteeseen. Paikka paikoin käytetyt kalevalamitta ja karjalan kieli eivät helpota lukukokemusta.

Onneksi lopusta löytyy sivu, jossa avataan joidenkin tarinoiden taustoja. Ehkä parempi paikka selityksille olisi ollut heti tarinoiden jälkeen.

Osa kertomuksista avautuu ensi lukemalta, ja ainakin yksi saa silmät kostumaan.

Pohjavire läpi kirjan on puita kunnioittava. Puut kuvataan komeina yksilöinä, joilla on sielu tai ainakin sielukkuutta.

Käy selväksi, että kirjoittajat eivät perusta avohakkuista. Silti termi päättöhakkuu kalskahtaa korvaan vieraalta – termistön toivoisi olevan yleisesti käytettyä silloinkin, kun metsätaloutta kritisoidaan.

Valtavan kaunis tämä kirja on joka tapauksessa. Tarinoiden piirtämiseen on käytetty erilaisia tekniikoita, mutta tyyli säilyy tunnistettavana ja yhtenäisenä. On helppo uskoa, että kirjaa on ollut mielenkiintoista ja palkitsevaa tehdä.

Lue lisää

Kirja-arvio: Tarjolla lohdullisia uutisia muun muassa metsänomistajille – Kari Kaunisto ja Veikko Rinne kokosivat kirjan muuttuvasta hyönteislajistosta

Kirja-arvio: Kaiken järjellisen rajojen yli pursuava ylimielisyys ei rajoitu vain politiikan johtajiin

Kirja-arvio: Otavan värikasvio löytyy varmaan joka toisen kesämökin kirjahyllystä – teos uudistui maltillisesti

Kirja-arvio: Taitavana kirjoittajana Alex Schulman kertoo romaanin tapahtuman takaperoisesti – ruotsalainen kirjailija näyttää vanhempien arvaamattomuuden merkityksen