Arvostelut

Kuvakirja ihan oikeasta supernaisesta

Leena Virtanen: Minna! – Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot. 40 sivua. Teos.

Ensi vuoden maaliskuussa tulee kuluneeksi 175 vuotta Minna Canthin syntymästä. Kirjailijan merkkivuoden juhlinta aloitetaan jo hyvissä ajoin, sillä Canth on pääosassa Teoksen uudessa Suomen supernaisia -kirjasarjan avausosassa.

Leena Virtasen kirjoittamassa ja Sanna Pelliccionin kuvittamassa Minna! – Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot -kirjassa seurataan Canthin kiireistä päivää Kuopiossa vuonna 1888.

Seitsemän lapsen yksinhuoltajaäiti ehtii päivän aikana kirjoittaa, hoitaa kauppaa, tarjoilla vieraille kahvia Kanttilan salongissa ja auttaa köyhäintalon asukkaita. Myös Canthin lapsuus, näytelmät ja yhteinen elämä jo edesmenneen miehen kanssa saavat tilaa kirjan sivuilla.

Vaikka kirjan taustatarina on selkeä, muuttuu kerronta nykiväksi, kun kirjailijan arkisten askareiden väliin upotetaan aukeaman verran taustatietoa. Ainakin kovin lyhytpinnaisen lapsen kanssa lukeminen saattaa olla hankalaa.

Pelliccionin kuvitukset ovat yksityiskohtaisia, mutta vanhahtavan tyylinsä vuoksi eivät kovin räiskyviä. Kuviin upotettuja pieniä tekstejä saa ajoittain tihrustaa tarkasti, mutta ne palkitsevat lukijansa.

Kirjassa käytetään jonkin verran hankalia sanoja, joita täytyy varmasti monien lasten kanssa käydä läpi. Toisaalta sanavalinnat ja kirjan teema tarjoavat hedelmällisiä keskustelunaiheita, joihin voi paneutua yhdessä.

Kirjan loppuosa tehtävineen tuntuu lähinnä oppikirjamaiselta, mutta kysymykset antavat lapsille pohdittavaa toki ihan kotioloihinkin. Yhdessä voi keskustella vaikkapa siitä, mitä kirjailija tekisi, jos eläisi nyt. Myös Minna Canthin kahvikakun resepti sekä Kuopion puhelinluettelo vuodelta 1895 tarjoavat tutkittavaa pidemmäksikin aikaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirja-arvio: Pikkupojat innostuivat joogaamaan joukolla jopa synttäreillä – "Hyvän yön jooga" nousi syksyn suosikiksi

Kirja-arvio: Kettujuttuja kertoo ystävyydestä, mutta kirjan lopussa pudotetaan omituinen surupommi

Kirja-arvio: Tässäkö kirja, joka auttaa nykylapset lukuharrastuksen pariin? – Maailman paras puumaja on nyt 26 kerroksen korkuinen