Pakkokihlaus 17-vuotiaana ei houkuttele Ainoa – nuortenkirja esikoislestadiolaisuudesta herättelee - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Pakkokihlaus 17-vuotiaana ei houkuttele Ainoa – nuortenkirja esikoislestadiolaisuudesta herättelee

Essi Ihonen: Ainoa taivas. 239 sivua. WSOY.

Ainon letitetyt hiukset on aina peitetty huivilla, mutta ei hän vaatteilla koreile. Kun Aino saa kirsikkakuvioisen silkkihuivin Armon perheeltä, alkaa edessä häämöttävä tulevaisuus kuristaa 17-vuotiaan tytön kurkussa. Hänen siskonsa Suvikin on pian menossa naimisiin, eikä Aino ole vielä valmis seuramaan tämän viitoittamaa tietä.

Aino elää esikoislestadiolaisen seurakunnan vaikutuspiirissä, jossa poikia ei sovi lähestyä, mutta avioliitot solmitaan nuorena.

Essi Ihosen esikois­romaani Ainoa taivas käsittelee tiiviin yhteisön sisällä kasvaneiden nuorien pelkoja ja epävarmuutta.

Ihosen romaani tuo vahvasti mieleen Pauliina Rauhalan Taivaslaulu-­kirjan, joka käsittelee vanhoillislestadiolaisessa yhteisön sisäistä kuplintaa. Ihonen on kasvanut esikoislestadiolaisessa perheessä.

Ainoa taivas on tekstiltään soljuvaa, vaikka Ainon pohdinnat oman elämänsä suunnasta saavat lukijan välillä ahdistuksen valtaan.

Kirjan tarjoama kurkistus esikoislestadiolaisuuteen on jyrkkä ja ehkä ainakin osittain liioiteltu. Erään nuoren suunnitelma jättää lukio kesken, koska kotiäidillä ei ole tarvetta kirjaviisaudelle, tuntuu todella rajulta ja huolestuttavalta.

Eräs Ainoan taivaan tärkeimmistä opeista on se, että lapset ja nuoret tarvitsevat ympärilleen turvallisia aikuisia, joihin voi tukeutua myös silloin, kun oma elämä tuntuu raskaalta ja sekavalta. Turvallinen aikuinen on voi olla kuka tahansa, jonka korvat ovat tarpeeksi herkät kuulemaan hiljaisimmatkin avunpyynnöt.

Lue lisää

Kirja-arvio: Elämäkerrassa kuvataan islantilaisen lampurin taistelu vesivoimaa vastaan

Kirja-arvio: Hurmaava Napoli ja riipivä äitiys tasapainottelevat Elena Ferranten romaanissa

Kirja-arvio: Tove Janssonin uusi sitaattikokoelma on parhaimmillaan, kun sen lukee luonnon helmassa

Kirja-arvio: Housuvaaran uimahalli on kutkuttavan innostava kirja uimahalleista