Arvostelut

Runonomaisia tuokiokuvia neljästä vuodenajastamme

Jukka Viikilä: Suomalainen vuosi. 219 sivua. Otava.

Kun kirja julistaa kansitekstissään kertovansa jotain olennaista suomalaisuudesta, nousevat karvani vaistomaisesti pystyyn. Onko todellakin olemassa myyttinen, kaikenkattava suomalaisuus, joka levittäytyy päällemme mahdollistaen laajat yleistykset?

Yleensä kirjat, joissa julistetaan millaisia suomalaiset ovat, sortuvat tylsyyteen ja kliseiden ohimarssiin. En minä ainakaan jaksa lukea sivutolkulla paasaamista siitä, kuinka me suomalaiset olemme juroja ja parannamme sielumme haavat saunassa. Se tarina on kuultu jo moneen kertaan.

Jukka Viikilän uusi Suomalainen vuosi -kirja sai minut siis välittömästi valmius­tilaan. Huoli on onneksi turha. Vuonna 2016 Finlandia-palkinnon Akvarelleja Engelin kaupungista -kirjallaan voittanut Viikilä on niin lahjakas sanojen taivuttelija, että kirjan pääosaan nousevat pakahduttavan kaunis suomen kieli sekä suomalainen luonto.

Suomalainen vuosi on jaettu neljään osaan, kullekin vuodenajalle on omansa. Kirjan luvut ovat hyvin lyhyitä, enintään kahden sivun mittaisia, ja ne seuraavat vuodenkiertoa vain hyvin löyhästi.

Lyhyet tekstit pitäisi nautiskella erittäin hitaasti makustellen. Jos kirjaa lukee kuin romaania, mieleen ei jää yksityiskohtia vaan pelkkä etäinen tunnelmakudelma. Ei sekään tietysti aina huono asia ole.

Viikilän taito on luoda muutamilla sanoilla tuokiokuvia, jotka imaisevat lukijan mukaansa. Loppukevään auringon lämmittämät ylioppilasjuhlat puutarhassa, helteinen ajomatka läpi maaseudun, ruskan värjäämä metsä ja hento ensilumi. Viikilän kirjassa maailma on kaunis kuin lapsuusmuistoissa, joskin arjen realiteetit maalaavat omat harmaat sävynsä pastelliunelmaa täydentämään.

Viikilä ei sorru julistamaan, millaisia suomalaiset ovat. Hän vain maalaa kuvia hetkistä, joista jokainen saa löytää itselleen sopivat.

Lue lisää

Kirja-arvio: Kaiken järjellisen rajojen yli pursuava ylimielisyys ei rajoitu vain politiikan johtajiin

Kirja-arvio: Otavan värikasvio löytyy varmaan joka toisen kesämökin kirjahyllystä – teos uudistui maltillisesti

Kirja-arvio: Strout huitaisee kulissit sivuun ja näyttää ihmiset kärsimyksineen ja kurotuksineen paljaina

Kirja-arvio: Traaginen lento-onnettomuus paljastaa isän suuren salaisuuden Maata jalkojen alle -romaanissa