Seurapiirielämä kuplii intohimoa 1870-luvullakin - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Seurapiirielämä kuplii intohimoa 1870-luvullakin

Sara Medberg: Kultaportin kaunottaret. 445 sivua. Otava.

Adele Wilenius on 19-­vuotias, joten hänen on aika pakata hattu­rasiansa ja juhla­mekkonsa vaunuihin ja matkustaa Turkuun naisväenkoulun debytanttikurssille. 1870-luvun hienostokodeissa kiristellään korsetteja ja etsitään sopivaa aviomiestä.

Adele ystävineen ei ole kuitenkaan aivan varma, onko avioliitto sittenkään portti onnelliseen elämään. Voiko Adelesta tulla alttarille astelemisen jälkeen kirjailija, hienot rouvat kun eivät yleensä tee töitä? Kaikista peloista huolimatta eräs komea herra saa perhoset lentelemään neidon pitsi­helmoin peitetyssä vatsassa.

Kirjailija Sara Medberg tekee väitöskirjaa 1700-luvun säätyläistyttöjen kasvatuksesta, ja tästä tietämyksestä hän on ammentanut paljon myös Kultaportin kaunottaret -romaaniin.

Valtava tietomäärä ajan tavoista tekee tarinasta uskottavan, mutta välillä ­faktatulva tuntuu läkähdyttävältä. Henkilö­hahmojen keskustelu on kuin suoraan teennäisestä, juonellisesta oppikirjasta. Vähempikin olisi riittänyt, etenkin kun kyseessä ei ole tietokirja.

Kärsivällinen lukija kuitenkin palkitaan. Kunhan on rämpinyt läpi kirjan alkupuolen, jossa miljöötä rakennetaan yksityiskohta kerrallaan, pääsevät romanttiset haaveet ja salaa varastetut suudelmat päärooliin. Yhteiskunnan moraalisääntöjen kieltämä rakkaus on kutkuttavaa ja mehevää.

Kultaportin kaunottaret sekoittaa lajityypille ominaisesti romantiikkaa ja jännitystä, eikä kirjalta kannata odottaa kovin yllättäviä juoni­kuvioita. Teos on kuitenkin kiehtova katsaus 1800-luvun lopun elämään Suomen seura­piireissä, jossa kauniin krumeluurin alla naisten oikeudet ovat kurjassa jamassa.

Onneksi reilussa sadassa vuodessa paljon on muuttunut, vaikka Adelen viitoittamalla tasa-arvon tiellä onkin vielä matkaa jäljellä.

Lue lisää

Historialliset kissat eivät olleet pelkkiä hyötyeläimiä edes maaseudulla – "Kissa on se eläin, jonka ihminen on päästänyt kaikkein lähimmäs itseään"

Kirja-arvio: Elämäkerrassa kuvataan islantilaisen lampurin taistelu vesivoimaa vastaan

Kirja-arvio: Hurmaava Napoli ja riipivä äitiys tasapainottelevat Elena Ferranten romaanissa

Kirja-arvio: Tove Janssonin uusi sitaattikokoelma on parhaimmillaan, kun sen lukee luonnon helmassa