Arvostelut

Kirja-arvio: Kuka tahansa voi sysätä alulle jotain hyvin suurta

Jennifer Mathieu: Näpit irti! Suomennos: Lotta Sonninen. 310 sivua. Otava.

Eräänä päivänä Vivin mitta tulee täyteen. Kaikki tytöt hänen koulussaan joutuvat olemaan jatkuvasti varuillaan, etteivät päädy jalkapallo­joukkueen pelaajien kähmimiksi. Pojat saavat huudella ties mitä törkeyksiä ilman että yksikään opettaja laittaa heitä kuriin ja poikien joukkueen määrärahat tuntuvat olevan rajattomat.

Vivin äiti oli 1990-luvulla punkkari, ja äidin nuoruusmuistoja sisältävän laatikon innoittamana Viv jakaa koulun jokaiseen tyttöjen­vessaan nipun pienoislehtiä. Viv ei osaa aavistaakaan millaisen tapahtumaketjun hän sysää alulle.

Jennifer Mathieun kirja Näpit irti! on koskettava ja aito kuvaus koulumaailmasta, joka ajaa osan nuorista erityisen ahtaalle. Vuosikausia vallalla olleiden perinteiden ja vitsien annetaan kuplia, koska eihän niistä ole ennenkään mitään haittaa ollut. Poikkipuoliset äänet vaiennetaan vähättelemällä tai nimittelemällä tiukkapipoiseksi.

Mathieu on onnistunut kirjoittamaan vetävän nuortenkirjan, joka toimii myös matalan kynnyksen oppaana feminismiin. Viv ei ole kuullut feminismin keskeisistä äänitorvista, mutta kirjassa tietämättömyyttä ei tuomita, ainahan voi googlettaa. On myös ihan okei pelätä toimeen tarttumista, muutoksen tie ei aina ole helppo.

Näpit irti! ei myöskään jämähdä aikansa eläneelle tytöt vastaan pojat -tasolle, vaan tarkastelee nuoria moniulotteisempina. Esimerkiksi tummaihoisilla tytöillä on koulun käytävillä valkoisia tyttöjä hankalampaa, samoin niillä, jotka ovat ihastuneet samaa sukupuolta olevaan koulutoveriin.

Eivätkä kaikki pojat suinkaan ole törppöjä.

Tämä kirja valaa nuoreen uskoa omiin mahdollisuuksiinsa ja kykyihinsä. Sillä jos yksi uskaltaa avata suunsa, saattaa toinen astua rinnalle. Ja jos oikein hyvä tuuri käy, kuoroon yhtyy valtava joukko, jota ei enää hiljennetäkään.

Lue lisää

Kirja-arvio: Narsistin pauloihin joutuneet naiset kertovat synkkää tarinaa Outi Pakkasen romaanissa Naistenkutsut

Kirja-arvio: Antti Tuomaisen romaanissa vakuutusmatemaatikko perii seikkailupuiston ja päätyy keskelle salaisuuksien verkostoa

Kirja-arvio: Julmat rikokset ryydittävät Espanjan Aurinkorannikolle sijoittuvaa hyvän mielen dekkaria

Kirja-arvio: Viidestoista Maria Kallio -romaani pursuaa ajankohtaisia aiheita aina maahanmuutosta internetin vihapuheeseen