Arvostelut

Kirja-arvio: Runoilijat kehottavat kehottaa etsimään sanoja, repimään ne talteen ja luomaan niistä runoja

Kaisa Happonen ja Karri Miettinen: Revi se. 120 sivua. WSOY.

Vaikka nuortenkin keskuudesta löytyy runsaasti pöytälaatikkorunoilijoita, voi runokirjoihin tarttuminen lukijan roolissa olla vaikeaa. Kaisa Happosen ja Karri Miettisen eli rap-artisti Palefacen Revi se -runokirja tarjoaa matalan kynnyksen reitin runojen maailmaan.

Erityisen visuaalisen kirjan ideana on poimia maailmassa leijuvia sanoja ja järjestää ne runon muotoon.

Runojen ainekset on voitu leikata lehtien sivuilta tai poimia kirjasta mustaamalla tussilla kaikki ylimääräiset sanat. Myös kirjojen takakansien nimet taipuvat lyhyiksi kuvarunoiksi samoin kuin Googlen hakutulosten ketjut.

Revi se -kirja käsittelee nuorten elämän teemoja rakastumisesta ahdistukseen sekä ympäröivän maailman kritisointiin.

Kirjasta voi havaita jopa poliittisia sävyjä, mikä ei sinällään ole ihme. Esimerkiksi ympäristön tila ja ihmisryhmien väliin pystytettävät muurit mietityttävät monia nuoria. Runossa sanomalehdestä leikattu poliitikon nimi voi saada aivan uuden merkityksen.

Kirjan vahva viesti on se, että kenenkään ei tarvitse ottaa maailmaa sellaisena kuin se nyt on. Epäkohtia ei tarvitse niellä kritiikittä, vaan sanojen avulla voi lähteä taisteluun tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta.

Parasta Revi se -kirjassa on inspiroivuus. Teoksen runometodeja käyttäen kuka tahansa voi ryhtyä runoilijaksi. Tuotoksensa voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnuksella #revisekirja.

Kirja on niin kaunis, että jotkin sen sivuista tekisi mieli repäistä irti ja ripustaa seinälle. Kirjailijoita se tuskin haittaisi, sanat kun ovat meidän yhteistä omaisuuttamme.

Lue lisää

Kirja-arvio: Traaginen lento-onnettomuus paljastaa isän suuren salaisuuden Maata jalkojen alle -romaanissa

Kirja-arvio: Tuomiopäivän ennustaminen on poliitikoille tuttu perustekniikka – 2020-luvulla ilmastonmuutos on riittävän lihava maali murehtijoille

Uutuuskirjat parin hipaisun päässä – lasten ja nuorten kirjallisuusfestari järjestetään toista kertaa etänä

Kirja-arvio: Tämä romaani kertoo ainoastaan yhdestä kohtalonomaisesta hissimatkasta, mutta silti se pursuaa raakaa voimaa