Arvostelut

Kirja-arvio: Hyvällä huumorilla kirjoitettu kirja on nappiostos ihan jokaiselle

Satu Kivinen: Pese hampaat ennen kuin pussaat. 256 sivua. Otava.

Ihan kuin meillä, eli yhtä seko äiti ja yhtä ihana teini!

Mutta jotakin erikoisempaakin täytyy kirjassa olla, jos 14-vuotiaan tytön äitiä naurattaa, kun lukee kuvausta 14-vuotiaan tytön äidistä, kavereista ja koulunkäynnistä.

Nauru kirpoaa, koska humppilalainen Satu Kivisen esikoisromaani osuu niin kohdilleen. Nuori käy koulua, meikkaa, murehtii takapuoltaan, ihastuu, pettyy, ihastuu hyvän ystävänsä isään, käy bileissä, katsoo sarjoja, napsii selfieitä ja koettaa selvitä elämänsä hulvattomien naisten eli äitinsä, tätinsä ja mummonsa kanssa.

Päähenkilö Sofia Mikkolasta piirtyy kuva terävänäköisestä, seksuaalisesti valistuneesta ja henkisesti yllättävän kypsästä nuoresta naisesta. Edes kotibileiden päättyminen mummun sairaalareissuun ei saa tyttöä tolaltaan, mikä tuntuu jo liiankin aikuisen kirjoittamalta.

Hyvällä huumorilla kirjoitettu kirja on nappilahja kaikille. Aikuinen miettiköön, onko arvio omasta teinistä ihan kohdallaan.

Nuorelle kirja näyttää, kuinka samanlaista muidenkin teinielämä on, miten tärkeitä ystävät ovat, että poikienkin kanssa voi olla hyvä kaveri, kuinka pettymyksistä mennään yli ja niin edelleen.

Jäljelle jää enää yksi haaste: kuinka saada teini tarttumaan edes tähän kirjaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirja-arvio: Haluatko päästä lukemaan muiden ihmisten kirjeitä? Uusi kirja tarjoaa siihen harvinaisen koukuttavan mahdollisuuden

Kirja-arvio: Tavarantasaaja karkaa vankiloista, mutta jää lukijalle etäiseksi

Kirja-arvio: "Metsä meidän jälkeemme" syyttää tehometsätaloutta punkeista, hirvikärpäsistä ja uimavesien pilaamisesta