Arvostelut

Kirja-arvio: Tositarina taposta, joka muutti monta elämää

Katariina Vuori: Erään tapon tarina. 250 sivua. Like.

Asko piirtää ruutupaperille pakoreittejä. Kun isän nyrkit pumppaavat punaista vihaa silmiin asti, täytyy äidin ja Askon lähteä nopeasti ulos kodista. Silloin he seuraavat Askon suunnittelemia reittejä, muuten he eivät löydä enää toisiaan pimeässä. Joskus pakomatka pitää taittaa sukkasiltaan.

Toisinaan Asko linnoittautuu omaan komeroonsa ja painaa mankan päälle. Hänellä ei ole voimia auttaa äitiä, joten on parempi hukuttaa keittiöstä kantautuvat äänet musiikkiin.

On isä joskus ihan mukavakin. Etenkin silloin, kun vankilassa isän käteen laitetaan möykky, joka hillitsee viinanhimoa. Silloin äiti, Asko ja vankilasta vapautunut isä paistavat yhdessä makkaraa ja ovat kuin mikä tahansa onnellinen perhe. Mutta kun isän ryyppyporukka tulee koputtamaan ovelle, ajautuu isä takaisin vanhoille raiteilleen.

Katariina Vuoren teos Erään tapon tarina kertoo nimensä mukaisesti veri­työhön päättyvästä kauheuksien ketjusta. Kirjan kanteen lisätty kotimaista true crimea -lätkä osoittaa, että kyse on ihan oikeasti Suomessa sattuneesta tapauksesta. Haastattelujen ja oikeuden dokumenttien varaan on kirjoitettu siis narratisointi Askon tarinasta.

Kirja rakentuu Asko-pojan näkökulmasta kerrottujen irrallisten kohtausten varaan. Aluksi on vaikeaa hahmottaa pojan ikää tai edes tapahtuma-aikaa. Sivu sivulta ja lyönti lyönniltä tarinan yksityiskohdat alkavat paljastua. Kaunokirjalliseen muotoon kirjoitettuja kohtauksia täydentävät tiivistelmät aidoista esi­tutkintamateriaaleista.

Erään tapon tarina on kaikilla mittareilla ahdistava kirja. Pienen pojan ja hänen äitinsä hätää alleviivaa jatkuvasti ajatus, että tämä kaikki on tosiaan tapahtunut ihan oikeasti Pohjois-Pohjanmaalla. Jatkuva väkivallan uhka ja toivottomuuden tunne valuvat kirjan sivuilta myös lukijan mieleen.

Tarinan edetessä ei voi olla miettimättä, onko tämän tarinan kirjoittaminen edes lähtökohtaisesti oikein. Onko kirjailija saanut teokselleen siunauksen asianosaisilta? Voiko tästä kirjasta olla hyötyä kenellekään muulle kuin Murha.info-sivustolla uteliaisuuttaan tyydyttäville?

Aivan kirjan lopussa Katariina Vuori kääntää fokuksen nykyhetkeen ja itseensä. Hän kartoittaa huolellisesti tiedonhakumenetelmänsä ja kertoo yhteydenpidostaan tapahtumaketjuun osallistuneiden kanssa. Kirjan lopussa on jopa kuvia Askon lapsuudesta kuin todisteena siitä, että Vuori ei ole satuillut omiaan.

Erään tapon tarina saa lukijan pohtimaan oikeuslaitosta, perheväkivaltaa ja sitä, miten siihen tulisi puuttua.

Toisaalta kirja tarjoaa myös aavistuksen lohtua ja toivoa: kenenkään kohtalo ei ole ennalta määrätty.

Todellisiin rikostapauksiin perustuvat kirjat tulevat varmasti jatkossa kasvattamaan asemaansa kotimaisella kirjakentällä. Siihen osviittaa antaa esimerkiksi Jari Aarniosta julkaistut kirjat ja televisio-ohjelmat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirja-arvio: "Metsä meidän jälkeemme" syyttää tehometsätaloutta punkeista, hirvikärpäsistä ja uimavesien pilaamisesta

Kirja-arvio: Kuumottava dekkari kiusaamisesta ja kostosta koukuttaa ahmimaan

Kirja-arvio: Maaginen seikkailu, jota aikuinenkaan ei malta laskea käsistään