Arvostelut

Elokuva-arvio: Katsominen on kohtalokasta ja jokainen on vaarassa – Bird Box tarjoaa jännitystä kauhun nälkäisille

Suoratoistopalvelu Netflixissä nähtävä elokuva Bird Box on jännittävä kauhudraama, jota Sandra Bullock tähdittää hienolla roolisuorituksellaan.
Saeed Adyani / Netflix
Sandra Bullockin näyttelemä Malorie joutuu kulkemaan silmät sidottuina pysyäkseen hengissä.

Elokuva kulkee eteenpäin kahdella juonella. Malorie-niminen äiti joutuu ylittämään vaarallisen joen kahden nimettömän lapsen kanssa silmät sidottuina, sillä katsoessaan silmillään he kuolevat.

Viisi vuotta aikaisemmin Malorie on raskaana samaan aikaan, kun Eurooppa täyttyy itsemurhista. Erikoinen itsemurha-aalto iskee myös Malorien asumaan kaupunkiin ja aiheuttaa paniikin.

Kaupunkilaisille selviää, että ihmisten tekemät itsemurhat johtuvat salaperäisestä olennosta, joka saa ihmiset tappamaan itsensä, jos se katsovat sitä päin.

Elokuvan juoni on samankaltainen kuin esimerkiksi zombie-elokuvien selviytymistarinat, joissa yritetään pysyä mahdollisimman pitkään elossa ja vähitellen tarinan henkilöt menettävät henkensä. Hahmojen ympärille luotu kemia ja piirteet ovat myös tunnistettavia merkkejä kauhuelokuville.

Sujuvasti etenevä tarina sekä erilaiset roolihahmot pitävät katsojan hereillä ja varuillaan. Sandra Bullockin lisäksi muun muassa sivuosassa nähtävää John Malkovichin roolityötä on mielekästä seurata, vaikka näyttelijällä onkin elokuvassa inhottava rooli.

Vaikka Bird Box muistuttaakin kauhuelokuvaa Hiljainen paikka aisteillansa, se on tällä hetkellä parasta katsottavaa Netflixin tarjonnassa. Jos olet kauhuelokuvien ystävä, on tämä teos sinulle varmasti katsomisen arvoinen.

Bird Box on selvästi nuorison mieleen, sillä leffan myötä netti on täynnä meemejä eli internetilmiöitä elokuvan kohtauksista, joissa pidetään sidettä silmien edessä. Elokuvan suosion myötä myös sosiaalisessa mediassa leviää Bird Box -haaste, jossa yritetään tehdä vaarallisia asioita siteet silmillä. Netflix varoittaa osallistumasta haasteeseen Twitterissä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elokuva-arvio: Järjetön tarina siitä, kun The Beatles katosi maailmasta – kekseliäästi kirjoitettu kesäelokuva ei hehku komiikallaan

Tove Janssonista kertova elokuva saa ensi-iltansa syksyllä 2020: "Kerromme sen oikean tarinan, jossa on lesboseksiäkin"

Elokuvasäätiön tukien alueellisesta jakautumisesta ei löydy tietoa – rahaa jaettiin ainakin Hannu Karpo - ja saamelaisaiheisille dokumenteille