Arvostelut

Kirja-arvio: Peppi Pitkätossua muistuttava Matilda ei anna aikuisten tuhota maailmaa

Juha-Pekka Koskisen kirjassa pohdiskellaan ihmisen ja ympäristön suhdetta lapsille sopivalla tavalla.
Juha-Pekka Koskinen: Matilda pelastaa maailman. 43 sivua. Karisto, 2018.

Matilda on syntymästään lähtien erityislaatuinen lapsi. Hänellä on voimakas ääni ja hän käyttää sitä ympäristön puolesta. Vanhemmilla ei ole toivoakaan lajitella jätteitään väärin, sillä Matildan haukansilmät kyllä huomaavat roskapussiin eksyneet biojätteet. Välillä vanhempiakin turhauttaa, mutta mihin saakka Matildan valveutuneisuus vielä tytön viekään?

Juha-Pekka Koskisen Matilda pelastaa maailman -kirjassa käsitellään ihmisen ja ympäristön suhdetta monelta kantilta. Pikkuinen Matilda tylyttää vanhempiaan kierrättämisen lisäksi muun muassa turhasta kuluttamisesta ja tonnikalan syömisestä.

Kirjan aihe on tärkeä ja tarina varmasti innostaa monia lapsia kiinnittämään huomiota ympäristöasioihin. Kirja kuvaa hyvin ympäristökasvatuksen synnyttämää innostusta, joka saa pohtimaan, mitä vielä voisi tehdä ympäristön kannalta kestävämmin.

Aina ympäristöystävällisimmän toimintatavan valitseminen ei ole kuitenkaan aivan suoraviivaista. Kannattaako muoviset jugurttipurkit tiskata, ja mikä vaikutus on kierrätyksellä, jos autoa tyhjäkäyttää keräyslaatikoiden edessä? Lyhyessä lastenkirjassa aiheen monia puolia on toki hankala käsitellä.

Joka tapauksessa Matilda toimii varmasti innoittajana monelle ympäristökeskustelulle.

Paula Melan kuvituksissa Matilda muistuttaa paljon Peppi Pitkätossua. Se rohkaisee. Kuka tahansa meistä voi tehdä suuria tekoja ympäristön puolesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirja-arvio: Puhu puolisollesi kuten ystävällesi ja muita tärkeitä vinkkejä lapsiperhearkeen

Kirja-arvio: Suomi ja vakityö saavat jäädä, kun Portugalissa odottaa taiteilijan ura

Kirja-arvio: Trilleri teinitytön katoamisesta riipii – jokainen vanhempi osaa eläytyä painajaisista pahimpaan