Arvostelut

Elokuva-arvio: Van Goghin elämäkerta jää vaisuksi – pääosan esittäjä tuo siihen hitusen voimaa

Willem Dafoen tähdittämä Van Gogh - Ikuisuuden porteilla kertoo taidemaalarin viimeisistä vuosista.
Filmikamari
Willem Dafoe sai roolistaan Oscar-ehdokkuuden.

Taidemaalari Vincent van Goghin kuolema on edelleen kiistanalainen. Vuonna 2011 yhdysvaltalaiset kirjoittajat Steven Naifeh ja Gregory White Smith julkaisivat Van Goghista elämäkerran.

Kirjassa he väittävät, ettei taiteilija tehnyt itsemurhaa, kuten useimmiten kerrotaan tapahtuneen, vaan hän joutui murhan kohteeksi. Van Gogh - Ikuisuuden porteilla dramatisoi tätä teoriaa.

Roolistaan Oscar-ehdokkuuden saanut Willem Dafoe näyttelee 1800-luvulla elänyttä alankomaalaista taidemaalaria Vincent van Goghia, joka vaatimattomissa oloissa maalasi ainutlaatuisella tyylillään teoksia, joista tunnetuimmat lienevät auringonkukkatyöt.

Taiteilija ajautui riitaan ystävänsä maalari Paul Gaugainin kanssa, ja tämän seurauksena hän leikkasi toisen korvansa irti.

Van Goghin mielenterveys horjui. Usein taiteilijaa auttoi hänen rakastettu veljensä Theo van Gogh.

Dafoe pääsee roolissaan näyttävästi esille, ja se onkin elokuvan paras osuus. Sivuosissa nähtävät Oscar Isaac, Rupert Friend sekä Mads Mikkelsen täydentävät elokuvaa hienoilla roolisuorituksilla. Varsinkin Mikkelseniä katselee mielellään minkälaisessa roolissa tahansa.

Elokuvan erikoinen kerrontatapa ei kuitenkaan ole sujuvaa. Kameran outo liikuttaminen sekä jatkuva pianon pimputus ärsyttävät silmiä ja korvia.

Dafoen näyttelemiselle kasattu elokuva pysyy jokseenkin pystyssä, siitä ansaitsee kiitoksen hyvä pääosan esittäjä. Muuten elokuva ei pahemmin tarjoa katsojalle Vincent van Goghin mielenkiintoista elämää, mutta taiteen ystävien kannattanee se katsoa.

Van Gogh - Ikuisuuden porteilla ensi-illassa 8.3.2019.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elokuva-arvio: Dramaattinen Ted Bundy -elokuva tuo sarjamurhaajan elämän esille ankeasti, mutta uteliaisuuden takia sitä ei voi olla katsomatta

Elokuva-arvio: Viehättävät Pokémonit tuovat iloa päivään – Detective Pikachu on onnistunut ja hauska

Kirja-arvio: Tolkienin monipuolista elämää värittää yli 300 kuvaa