Arvostelut

Kirja-arvio: Uusi kuvakirja pukee Minna Canthin supersankariasuun aivan kirjaimellisesti

Elina Lappalaisen ja Ilona Partasen teos on ylistys suomalaisille supernaisille. Huomenna tiistaina vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Kirjailijan syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta.
Elina Lappalainen ja Ilona Partanen: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset. 56 sivua. Tammi.

Kaikilla supersankareilla ei ole viittaa eivätkä heidän supervoimansa liity välttämättä mitenkään laserkatseeseen tai lentämiseen. Tämän saavat oppia siskokset Elli ja Hanna, kun heidän isoäitinsä antaa heille lahjaksi rannekorut. Ketjuihin on tarkoitus kerätä koristeeksi supernaisten voimakiviä.

Minna Canth saa 175-vuotisjuhlansa kunniaksi itseoikeutetusti ensimmäisen paikan tyttöjen korusta. Kirjailijan supervoima on sisukkuus. Elli ja Hanna tutustuvat lisäksi muun muassa Tarja Haloseen, Liisi Otermaniin ja Tove Janssoniin.

Elina Lappalaisen kirjoittama ja Ilona Partasen kuvittama Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset on piristävä lisä Minna Canthin -juhlavuoden kirjakattaukseen. Samalla se jatkaa viime vuonna Suomen lastenkirjamarkkinoilla jyllännyttä todellisten naisten elämäntarinoihin perustuvien satukirjojen aaltoa.

Lappalaisen tausta toimittajana selittänee kirjan sivuille ripotellut faktalaatikot ja väliotsikot, jotka jakavat suuren tietomäärän helposti omaksuttaviksi kokonaisuuksiksi. Tarina jatkuu läpi kirjan suhteellisen eheänä, vaikka lasten mummon lahjoittamat korut tulevat mukaan kuvioon hitusen yllättäen.

Partasen kuvitus on värikästä ja raikasta. Kirjan sivuille upotettuja pieniä, moderneja yksityiskohtia ihailee vaikka kuinka kauan. Myös kirjan liitteenä tulevat paperinuket ovat ihastuttavia. Kuka nyt ei haluaisi pukea Minna Canthia konkreettisesti supersankarin asuun?

Kuvakirjassa ilahduttaa, että kauan sitten eläneiden supernaisten lisäksi kirjassa omia voimiaan pääsevät esittelemään yhä elossa olevat ihmiset. Kirjan ääressä lapsi saattaa herätä kysymään, mitkä ovat omien vanhempien tai isovanhempien supervoimat.

Lue lisää

Isä vankilassa ja mummi kuolemankielissä – uudet lastenkirjat kertovat nykyajan möröistä ja kummituksista

Kirja-arvio: Strout huitaisee kulissit sivuun ja näyttää ihmiset kärsimyksineen ja kurotuksineen paljaina

Rakastettu kuvakirjahahmo syntyi yllättäen yläkoulun jälki-istunnon aikana – "Oppilaat sanoivat, että tuohan olen ihan kuin minä"

Kirja-arvio: Traaginen lento-onnettomuus paljastaa isän suuren salaisuuden Maata jalkojen alle -romaanissa