Arvostelut

Elokuva-arvio: Uusi Dumbo ei ole hyvän mielen elokuva – eläinten kaltoinkohtelu nousee suureen rooliin

Live action -versio seurailee alkuperäisen elokuvan juonta, mutta keskustarinan ympärille on rakennettu aivan uusiakin juonikuvioita.
Disney Enterprises
Dumbo kerää itsevarmuutta lentämiseen höyhenen avulla. Norsut on luotu elokuvaan tietokoneella.

Disneyn klassikkoelokuvien jalostaminen live action -muotoon sen kuin jatkuu. Tällä kertaa ihmiset korvaavat piirroshahmot elokuvassa Dumbo.

Tänään perjantaina ensi-iltansa saavassa Dumbossa pääosaan nousevat suurikorvaisen elefantin lisäksi sirkuksessa varttuvat Milly (Nico Parker) ja Joe (Finley Hobbins), joiden äiti on kuollut ja isä (Colin Farrel) palannut juuri sodasta yhtä kättä kevyempänä.

Lapsia ja emostaan erotettua Dumbo-elefanttia yhdistää äidin kaipuu, joka luo omituiselle ystävyyssuhteelle vankan pohjan. Lisäksi Milly eroaa muusta sirkusväestä, sillä hän haluaa temppuilun sijaan keskittyä tieteeseen. Ja Dumbo suurine korvineen se vasta massasta erottuukin.

Lapset huomaavat pian, että Dumbon pilkatut, suuret korvat toimivat siipien lailla. Lentävä norsu voisi olla talousvaikeuksissa kompuroivan sirkuksen pelastus.

Vuonna 1941 valmistuneeseen piirrosversioon on kehitetty aivan uusia juonikuvioita, joiden alle pikkuinen Dumbo tuntuu uudessa elokuvassa katoavan. Toisaalta on aivan luonnollista, että elefantti jää etäiseksi, kun se ei tällä kertaa puhu ihmisten lailla.

Alkuperäiseen elokuvaan viitataan live action -versiossa useaan otteeseen. Valkokankaalta voi bongata Dumbon ystävän Timotei-hiiren, kuulla lyhyesti Baby Mine -kappaleen sekä nähdä vaaleanpunaiset elefantit, joiden kappaleen koukut on tosin pudotettu pois. Humoristinen Kun norsun mä lentävän nään -kapale on lainannut sanoituksiaan erääseen puheenvuoroon.

Uusi Dumbo ei ole vain kevyt koko perheen elokuva, itse asiassa se on pohjimmiltaan hyvin synkkä kuvaus eläinten kaltoinkohtelusta. Pieniin vaunuihin survotut norsut ja kahleissaan pyristelevät eläimet alkavat lähinnä ahdistaa.

Onneksi mukana on kuitenkin myös sitä sirkuksen aitoa ja värikästä riemua, joka saa hymyn huulille.

Dumbo. Ohjaus: Tim Burton. 112 minuuttia. Ensi-ilta 29.3.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elokuva-arvio: Tarantinon yhdeksäs elokuva on pettymys – tähtinäyttelijöin varustetun Hollywood-tarinan dialogi on uuvuttavaa seurattavaa

Elokuva-arvio: Guillermo del Toron tuottama kauhuelokuva on pelottavin vuosiin

Elokuva-arvio: Järjetön tarina siitä, kun The Beatles katosi maailmasta – kekseliäästi kirjoitettu kesäelokuva ei hehku komiikallaan