MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Arvostelut

Kirja-arvio: Puhu puolisollesi kuten ystävällesi ja muita tärkeitä vinkkejä lapsiperhearkeen

Raisa Mattila ja Julia Thurén kirjoittivat Lapsiperheen parisuhdekirjan, mutta eniten sen sisällöstä hyötyvät ensimmäisen lapsensa vasta saaneet.
Juho Leskinen
Raisa Mattila ja Julia Thurén: Lapsiperheen parisuhdekirja. 240 sivua. Otava.

Mikä avuksi, kun puolison kanssa tulee jatkuvasti kinasteltua tekemättömistä kotitöistä? Miksi tuntuu niin kamalalta, kun puoliso saapuu töistä kotiin vartin myöhemmin kuin on luvannut?

Siinä pari kysymystä, joita lähes jokainen kotiäiti tai -isä on pohtinut. Muutama vuosi sitten ensimmäiset lapsensa saaneet Raisa Mattila ja Julia Thurén ovat kirjoittaneet oppaan niille, joilla vaihe on vasta edessäpäin.

Selkeä ja helppolukuinen tietokirja on nimetty harhaanjohtavasti. Lapsiperheen parisuhdekirja lataa liikaa odotuksia perhe-elämän myöhemmille vuosille, joten osuvampi nimi olisi ollut vaikkapa Vauvaperheen parisuhdekirja.

Eskari-ikää lähestyvän lapsen vanhemmalle lukemisesta tarttui sentään muutama rakentava neuvo matkaan, kuten tämä: puhu puolisollesi kuten ystävällesi.

"Miksi aina jätät likaiset lautaset ruokapöydälle?" on lausahdus, joka ei varsinaisesti yllytä toista mukavaan keskusteluun. Ystävälle noin ei tulisikaan sanottua, puolisolle valitettavasti kyllä.

Enimmäkseen kirjassa annetaan muista oppaista ja lehdistä tuttuja vinkkejä: ruoki vauvaasi myös pullomaidolla, niin et ole täysin sidottu vauvanhoitoon, käyttäkää rohkeasti lapsenvahteja alusta alkaen ja huolehtikaa, että kotityöt jakautuvat molempia aikuisia tyydyttävällä tavalla.

Plussaa siitä, että kirjaan on koottu tiivis viiden sivun lista, joka kertoo, mistä kannattaa hakea apua eri tilanteisiin, kuten masennukseen, parisuhteen vaikeuksiin, seksipulmiin ja rahaongelmiin. Tieto vanhenee nopeasti, mutta vielä muutaman vuoden ajan listauksesta on lukijoille konkreettista hyötyä.

Lue lisää

Kirja-arvio: Merja Jalon uusi Kotikulman etsivät -sarja sopii lukemaan opetteleville

Kirja-arvio: Sydämiä seireeneille -romaani jatkaa tarinaa vaihtoehtoisesta Suomesta, jossa säätyjako repii kansaa ja taikuus tihkuu keskellä arkea

Kirja-arvio: Maailman parhaiksi rankatuissa nykyrunoissa elämä on matkantekoa

Kirja-arvio: Hevosten hyvinvointiin on saatu kaivattu kotimainen merkkiteos