Kirja-arvio: Suomalaiset ajattelevat, että olemme korruptoitumaton maa, mutta todellisuudessa korruption käsite kaipaa uudistusta - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Arvostelut

Kirja-arvio: Suomalaiset ajattelevat, että olemme korruptoitumaton maa, mutta todellisuudessa korruption käsite kaipaa uudistusta

Korruptio pitäisi tuoreen tietokirjan mukaan nähdä laajemmin valta-aseman väärinkäyttönä, ei pelkkänä lahjontana.
Salla Nazarenko ja työryhmä: Korruptio Suomessa. 229 sivua. Into.

Suomessa elää tuoreen tietokirjan mukaan sitkeä ajatus siitä, että olemme hyvin korruptoitumaton maa, koska meillä on vähän lahjontaa.

Silmät on kuitenkin aika aukaista ja nähdä korruptio laajemmin valta-aseman väärinkäyttönä. Miten meillä muuten tarvittaisiin Lex Kittilää ja selvitettäisiin huumepoliisin johtajan epäselviä bisneksiä?

Myytti nojaa paljolti kansainvälisen Trans­parency-järjestön indeksiin. Kirja osoittaa selkeästi, että indeksi ei tunnista rakenteellista vallan väärinkäyttöä sen enempää Suomessa kuin muissakaan läntisissä markkinatalouksissa.

Pyöröovi-ilmiöstä on keskusteltu muun muassa, kun kokoomuksesta on siirtynyt poliitikkoja ilman karenssiaikoja yksityisten terveysyhtiöiden palvelukseen ja kun ministeri Anne Berner (kesk.) nimitettiin SEB:n hallitukseen suoraan hallitustyöstä.

Suomi on lisäksi saanut moitteita Euroopan neuvoston korrution vastaiselta toimielimeltä sidonnaisuuksien ilmoittamisen ylimalkaisuudesta.

Avoimuuden lisääminen julkisissa hankinnoissa, julkisomisteisten yhtiöiden siirtäminen julkisuuslain piiriin ja lobbausrekisteri ovat kirjan mukaan myös esimerkkejä siitä, kuinka korruption riskejä voitaisiin edelleen pienentää.

Kirjoittajista Salla ­Nazarenko ja Jarno Liski ovat toimittajia ja Venla Mäntysalo on hallinnon etiikasta väitellyt tutkija.

Emeritus kauppatieteiden tohtori Erkki Laukkanen ja korruption asiantuntija Tommi Niinimäki ovat kimpikin johtaneet Transparencyn Suomen järjestöä.

Kirjaan tuo lisäksi terävän rehellisesti omakohtaisen näkemyksensä Helsingin yliopiston professori Janne Saarikivi.

Lue lisää

Mikä oikeasti auttaisi Afrikkaa?

New York Times: Unkarin oikeistojohtaja Orbán ja muut Itä-Euroopan hallitukset ovat väärinkäyttäneet EU:n maataloustukia "mafian tapaan"

Puolueet eivät osaa perhepolitiikkaa

Kahden lapsen äiti työn ja perheen yhteen sovittamisesta: "Työnantajat saisivat tulla vastaan nuoria perheitä"