Arvostelut

Kirja-arvio: Äreän maalaisvaarin ja kaupunkilaisen tyttärentyttären elämänkatsomukset rymisevät yhteen

Soili Pohjalaisen toisessa romaanissa on loputtomasti nostalgisia yksityiskohtia.
Soili Pohjalainen: Valuvika. 176 sivua. Atena.

Kun oma elämä alkaa painaa hartioita lysyyn, Maria ottaa auton alleen ja ajaa Arttu-ukin luokse Pohjois-Karjalaan. Eikä kyseessä suinkaan ole pelkkä pakomatka, sillä Artun tila on mentävä tarkistamaan. Marian äitikin on huolissaan.

Perillä Mariaa odottaa niin kuvottava epäjärjestys ja sotku, että edes voimakkaimmat pesuaineet eivät saa irrotettua mökin vallannutta löyhkää. Sen sijaan Arttu tuntuu olevan suhteellisen hyvissä voimissa.

Soili Pohjalaisen toinen romaani Valuvika kertoo kahden sukupolven törmäyksestä. Arttu on jääräpäinen, oman aikansa kasvatti, jota Marian kotkotukset kummastuttavat.

Tahollaan Maria pohtii, olisiko hänestä äidiksi vai onko vain kohtalon johdatusta, ettei hän ole yrityksistä huolimatta tullut raskaaksi. Ja kuka tänne ilmastonmuutoksen keskelle edes haluaisi lapsia synnyttää? Maria on päättänyt jopa olla vegaani, vaikka sitä yhtä tiettyä juustoa tekeekin jatkuvasti mieli.

Vaikka sukupolvien välillä ryskyy, Maria on kuitenkin aina Artun Rinsessa Tesiree.

Valuvika on täynnä arkisia yksityiskohtia, jotka saattelevat lukijan nostalgiselle mielikuvamatkalle. Monessa taloudessa vaari on varmasti istuttanut lasten leukaan parransiemeniä, kun taas mummu on istunut emännänjatkeella jatkuvassa valmiudessa passatakseen vieraita.

Takakannen perusteella Arttu vaikuttaa aika paljon Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajalta, mutta kirjaa lukiessa selviää, että itsepäisillä äijillä on kyllä runsaasti eroavaisuuksiakin.

Kirja on nopealukuinen ja juoni soljuva. Arkisuutensa vuoksi sitä tuskin jää kovin pitkäksi aikaa pohtimaan, mutta eihän sitä aina tarvitsekaan. Joskus saa ihan vaan nauttia lukuflow'sta.

Lue lisää