Kirja-arvio: Sivistynyt tytär löytää paikkansa – ja lopulta myös rakkauden - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Arvostelut

Kirja-arvio: Sivistynyt tytär löytää paikkansa – ja lopulta myös rakkauden

Pirjo Tuomisen historiallisen romaani on paitsi kertomus ihmiskohtaloista niin myös kiintoisa ajankuvaus
Pirjo Tuominen: Opettajatar. 456 sivua. Tammi.

Neljä sisarusta ja kadetti­koulullinen nuoria miehiä on yhdistelmä, joka ajaa leskeksi jääneen Platon Balkin tilanteeseen, johon kukaan isä ei haluaisi. Sivistynyt Platon tarvitsisi toden totta lempeän naisen rinnalleen.

Vaikeudet on tehty kuitenkin voitettaviksi, todistavat sivistyneet ja aikaansaavat tyttäret. Perhe muuttaa Haminasta Helsinkiin, missä neideistä kouliintuu arvostettuja tyttöpensionaatin opettajattaria.

Pirjo Tuomisen uusimman historiallisen romaanin päähenkilö on sisarus­katraan esikoinen, Rosa, jonka ympärille tarina kietoutuu. Ilkeämielisen häväistysjutun ansiosta Rosan menestysmahdollisuudet avioliittomarkkinoilla on pilattu. Eikä opettajan urakaan näytä kovin pitkään valoisalta.

Mutta sitten kuvioihin saapuu jylhä Helmer Örn. Rosan elämässä pilkahtaa toivo, kun Örn kuvailee haaveilevansa koulun perustamisesta maaseudun lapsille. Enemmästä Rosa ei uskalla edes haaveilla.

Pirjo Tuominen maalaa kiehtovan 1850-luvun ajankuvan, jonka matkassa Balkin sisarukset löytävät kukin kohtalonsa. Tuomis-faneille romaani on takuuvarmaa viihdettä, jonka seuraan on helppo uppoutua ja jäädä koukkuun.

Osa lukunautinnosta on Tuomisen huolellinen ja tarkka kuvaus ajan yhteiskunta­rakenteesta, talous­elämästä ja yrityskulttuurista, jossa myös naiselle avautuu mahdollisuuksia.

Opettajatar on tarina pidättyväisestä, mutta samaan aikaan elämännälkäisestä naisesta, joka ei pelkää elämää. Sopii siis hyvin tämän päivän viihderomaaniksi.

Lue lisää

Kirja-arvio: Pirjo Tuomisen suloisenhaikea jatko onnellisen lopun jälkeen

Elokuva-arvio: Lauri Randlan omakohtainen Näkemiin Neuvostoliitto -elokuva kertoo koskettavasti inkerinsuomalaisten elämästä idän ja lännen rajalla

Kirja-arvo: Nikki Owen tarjoaa virkistävän erilaisen trillerin, jossa asperger-älykkö sukkuloi juonittelujen verkossa

Kirja-arvio: Katri Kirkkopelto jatkaa Pikin tarinaa – kerrassaan kurja päivä ja miten siitä selvittiin