Arvostelut

Elokuva-arvio: Dome Karukosken Tolkien-elokuva on suomalaisohjaajalta upea saavutus – Tolkienin perikunta ei kuitenkaan hyväksy sitä

Suomalaisohjaajan ensimmäinen Hollywood-tuotanto kertoo J. R. R. Tolkienin nuoruusajan elämästä.
Fox Searchlight Pictures
Edith Bratt (Lily Collins) hyvästelee Tolkienin (Nicholas Hoult), kun hän lähtee sotaan.

J. R. R. Tolkienista kertova elämäkertaelokuva sijoittuu kirjailijan nuoruusvuosiin, jolloin Tolkien pyöri läheisten ystäviensä kanssa ja perusti heidän kanssaan kerhon. Samoihin aikoihin hän rakastui tulevaan vaimoonsa Edith Brattiin. Tolkienin silloinen huoltaja Isä Francis Morgan ei kuitenkaan hyväksynyt heidän seurusteluaan. Kielto jatkui siihen asti, kunnes Tolkien täytti 21 vuotta ja tuli siten täysi-ikäiseksi.

Tarina kulkee eteenpäin Tolkienin taistellessa ensimmäisessä maailmansodassa ja takaumat vievät juonen kouluaikoihin.

Dome Karukosken ensimmäinen Hollywood-tuotanto on suomalaiselta ohjaajalta hieno saavutus. Vaikka elokuva käyttää taiteellista vapautta liikaa, saavuttaa se silti vaikuttavan elämyksen.

Pääosan esittäjä Nicholas Hoult syventyy rooliinsa aidosti vailla turhia eleitä. Hän tulkitsee Tolkienia näyttävästi.

Edith Brattin roolin näyttelee Lily Collins ja sivuosissa nähdään Colm Meaney ja Derek Jacobi.

Ensimmäinen maailmansota esitetään kauhistuttavana, kun sekaan heitetään välähdyksien verran surrealistisia kohtauksia, jotka vihjailevat Taru sormusten herrasta -teokseen.

Tarkkakorvaiset saattavat kuulla myös suomen kieltä. Tolkien huutelee Kalevalasta tuttuja nimiä kohtauksessa, jossa hän on juopuneena Oxfordin yliopiston pihalla.

Tolkienin perikunta ei hyväksy Karukosken elokuvaa, kertoo Iltalehti. Perikunta ei ole nähnyt elokuvaa, eikä ole osallistunut sen tekoon. Ohjaaja kuitenkin toivoo, että perikunta näkisi elokuvan ja voisi jakaa ajatuksensa heidän kanssaan. "Elokuvassa on otettu taiteellisia vapauksia lähinnä tapahtumien dramatisoinnin ja vuosilukujen muodossa, mutta se on tehty sydämellä, rakkaudella ja kunnioituksella elokuvan henkilöitä kohtaan", kirjoittaa Karukoski Facebook-sivuillaan.

Jos haluaa päästä etukäteen käsiksi J. R. R. Tolkienin elämään, kannattaa vilkaista ennen elokuvaa Catherine McIlwainen kirja Tolkien: Mies joka loi Keski-Maan.

Suurikokoinen kirja koostuu kirjeistä, kartoista ja Tolkienin kauniista taideteoksista.

Tolkien ensi-illassa 3.5.2019.

Lue lisää