Kirja-arvio: Elämäkerta Hollywoodista brittihoviin nousseesta Meghanista tarkastelee kohdettaan etäältä - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Elämäkerta Hollywoodista brittihoviin nousseesta Meghanista tarkastelee kohdettaan etäältä

Suomalaisiin elämäkertoihin tottuneelle Andrew Mortonin tapa kirjoittaa Meghanista tuntuu vieraalta.
Andrew Morton: Meghan – Prinsessa Hollywoodista. Suomennos: Päivi Rekiaro. 264 sivua. Docendo.

Satukirjojen prinsessasaduissa ei kerrota aivan koko totuutta. Esimerkiksi sitä, että vastattuaan prinssin kosiskeluihin myöntävästi nainen joutuu jättämään taakseen niin päivätyönsä kuin hyväntekeväisyyskohteensakin. Instagramiin tai Twitteriin ei ole mitään asiaa, prinssin puolison kun ei noin vain tule jakaa unelmiaan ja mielipiteitään kaikelle maailmalle.

Yhdysvaltalainen näyttelijä Meghan Markle rakastui Englannin prinssi Harryyn muutama vuosi sitten. Viime keväänä vihitty pariskunta odottaa nyt esikoistaan.

Andrew Mortonin Meghan – Prinsessa Hollywoodista -teos selvittää näyttelijästä Sussexin herttuattareksi päätyneen Meghanin tarinaa aina lapsuudesta kihlaukseen saakka. Morton ei ole suinkaan itse päässyt haastattelemaan herttuatarta, vaan kirja rakentuu medialähteiden sekä yleensä nimettömänä pysyvän lähipiirin kertomusten varaan.

Kotimaisiin elämäkertoihin tottuneelle teos tuntuu hivenen etäiseltä. Teksti kyllä kulkee eteenpäin, mutta se tarkkailee päähenkilöään kaukaa. Vaikka kirjaa markkinoidaan intiimeillä paljastuksilla, tuntuu se lähinnä kovien kansien väliin painetulta, pitkältä lehtiartikkelilta.

Teos julkaistiin englanniksi viime keväänä, noin kuukausi ennen Meghanin ja Harryn häitä. Jo näin vuotta myöhemmin kirja tuntuu osittain auttamattoman vanhalta, sillä kuluneeseen vuoteen on mahtunut kuninkaallisten häiden lisäksi muun muassa vauvauutinen. Ja jokainen, joka on edes pariin otteeseen sattunut vilkaisemaan iltapäivälehtien lööppejä, tietää Meghanin saaneen runsaasti nuhteita viime kuukausien aikana.

Kirja on varmasti houkutellut kruunupäiden fanittajia etenkin häiden alla, mutta nyt se tuntuu jo hieman nuupahtaneelta. Innokkaimmat hovielämän seuraajat saavat kirjasta kuitenkin irti hauskoja anekdootteja, joten heille kirja on ainakin selailun arvoinen.

Lue lisää

Kirja-arvio: Heikki Herlin heräsi 11-vuotiaana isänsä tuskanhuutoon – omakohtainen teos kertoo, millaista on syntyä kultalusikka suussa

Kirja-arvio: Tarina 1120-luvun kiinalaisesta eunukista on vaikutelmaltaan aito, kuin tuokio kiinalaista runoutta

Kirja-arvio: Tommi Kinnusen uutuusromaanissa vahvat mutta hyljeksityt naiset vaeltavat läpi sodan runteleman Lapin

Kirja-arvio: Elämäkerrassa kuvataan islantilaisen lampurin taistelu vesivoimaa vastaan