Arvostelut

Kirja-arvio: Prinsessa Pikkiriikki työntää kukkapinnit nenänreikiin ja osoittaa miten aikuiset ovat kertakaikkisen tyhmiä

Hannele Lampelan suositut lastenkirjat viihdyttävät myös aikuista
Hannele Lampela & Ninka Reittu: Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys. 45 sivua. Otava.

Meidän perheemme suosikkisatuja ovat nykyään Prinsessa Pikkiriikin seikkailut. Hannele Lampelan ja Ninka Reitun tuorein kirja Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys ei petä aikuisia eikä lapsia.

Tällä kertaa Prinsessa Pikkiriikki osoittelee asioita, jotka tosiaan näyttävät olevan kohtuuttoman väärin. Mutta kun aikuiset vaan ovat niin tyhmiä, etteivät ymmärrä.

Esimerkkinä päiväkotivalokuvaus: Kun prinsessa ei saanut haluamiaan prinsessakiharoita ja äiti pilasi kampauk­sen jollain typerillä leteillä, prinsessa hoiti homman itse. Leikkasi koko letit pois. Ja työnsi tyhmät kukkapinnit nenänreikiin.

Sillä kuten kaikki tietävät, Prinsessa Pikkiriikki on paitsi hyvin kiltti ja ihana niin myös hyvin, hyvin tuhma. Vähän ehkä harmitti jälkeenpäin, kun selvisi että hiukset kasvavat hyvin, hyvin hitaasti. Eli ei kannata kokeilla kotona.

Omien lasteni suosikkikohta kirjassa liittyy pukeutumiseen. Pikkiriikki ei tykkää kakanruskeasta toppa­kypärästä, josta nokkela tyttö hankkiutuukin eroon. Joka lapsihan tietää olevansa paras asiantuntija omaan vaatetukseensa. Aikuiset eivät aiheesta ymmärrä mitään.

Hannele Lampelan kerronta on hulvattoman hauskaa, ja kirjoittaja viljelee herkullisesti tuhmia sanoja, joista riittää riemua sopivasti ääneen luettuina iltasatu­aikaan. Kakanruskeaa toppakypärää on käytetty kirjan lukemisen jälkeen esimerkkinä, kun lapset haluavat korostaa jonkun asian vastenmielisyyttä. Ja hihittää päälle.

Lue lisää