Arvostelut

Kirja-arvio: Tolkienin monipuolista elämää värittää yli 300 kuvaa

Tolkien: Mies joka loi Keski-Maan päästää lukijan J. R. R. Tolkienin fantasiamaailmaan, johon sisältyy yli 400-sivun verran mielenkiintoista faktaa ja värikästä kuvitusta.
Catherine McIlwaine: Tolkien: Mies joka loi Keski-Maan. 416 sivua. WSOY.

John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973), eli lyhyesti J.R.R. Tolkien tunnetaan työstään fantasiaromaanien parissa, joista menestyneimmät ja tunnetuimmat ovat Hobitti ja Taru sormusten herrasta.

Tolkien: Mies joka loi Keski-Maan kertoo englantilaisen J. R. R. Tolkienin elämäkerran yksinkertaisen tarkasti. Hänen vanhempansa menehtyivät, kun Tolkien oli vielä lapsi ja ajautui katolisen papin Isä Francis Morganin huostaan. Nuorena hän rakastui Edith Brattiin, mutta Isä Francis ei hyväksynyt heidän seurusteluaan, ennen kuin Tolkien täyttäisi 21 vuotta.

Brattista tuli hänen vaimonsa ja he elivät yhdessä Brattin kuolemaan asti.

Tolkien ahersi pitkään Silmarillion-nimisen teoksen kanssa, mutta elämäntyö jäi keskeneräiseksi hänen menehdyttyään 2. syyskuuta 1973.

Kirjallinen piiri, joka pyöri Tolkienin ja hänen läheisen ystävänsä C. S. Lewisin ympärillä, oli Tolkienille äärimmäisen tärkeä ja vaikuttava osa elämässään.

Kirja avaa lukijalle mielettömän katsauksen Tolkienin töihin kielten keksimisestä kuvataiteeseen. Teoksissa näkyy eri tyylejä ja materiaaleja; opiskeluaikoina Tolkien käytti värikästä ja abstraktista tyyliä ja myöhemmin eteni art nouveaun innoittamiin kuvioihin ja japanilaistyylisiin tussipiirroksiin.

Kauniit piirrokset, valokuvat ja kirjeet ovat älyttömän valtava kattaus lukijalle. Suuren fantasiafanin käsissä tämä 416-sivuinen järkäle on todellinen aarre.

Lue lisää:

Elokuva-arvio: Dome Karukosken Tolkien-elokuva on suomalaisohjaajalta upea saavutus – Tolkienin perikunta ei kuitenkaan hyväksy sitä

Lue lisää

Kirja-arvio: Perheenäidin Saksan muistoista hyötyy enimmäkseen kirjailija itse, mutta se antaa lukijoille hyviä vinkkejä

Elokuva-arvio: Oivallisessa tanskalaiselokuvassa juhlitaan niin räväkästi, että se saa unohtamaan koko koronan – Oscarin voittanut Yhdet vielä kertoo opettajista, jotka päättävät olla joka päivä humalassa

Kirja-arvio: Hyvästi hiihtäminen, tervetuloa koko talven kestävä marraskuu

Kirja-arvio: Elif Shafak kirjoitti Istanbulin syrjityistä vahvan ja verevän romaanin, joka ei aiheestaan huolimatta ahdista