Arvostelut

Kirja-arvio: Taianomainen seikkailu menneisyydessä koukuttaa välittömästi

Anniina Mikaman toinen romaani Huijari ja oppipoika sijoittuu vuoden 1824 Krakovaan.
Anniina Mikama: Huijarin oppipoika. 412 sivua. WSOY.

Viime keväänä ilmestynyt Anniina Mikaman esikoisromaani Taikuri ja taskuvaras valloitti monien sydämet. Trilogian ensimmäisessä osassa tutustuttiin Tom-taikuriin ja taskuvarkaana itsensä elättäneeseen Minaan, jotka kohtaavat toisensa Helsingissä vuonna 1890.

Sarjan toisessa osassa siirrytään Krakovaan vuonna 1824. Huijarin oppipoika -kirjan päähenkilö on Tomin ystävä Wiktor, jonka nuoruuden seikkailuihin Mikama tutustuttaa lukijat.

Nuori Wiktor joutuu salaperäiseen onnettomuuteen, jonka seurauksena hän menettää kävelykykynsä. Wiktor joutuu hautaamaan unelmansa sotilaan urasta, mutta kelloseppä Seweryn tarjoaa hänelle uuden polun kellojen ja taikuuden maailmassa.

Mikamalla on upea taito luoda henkilöitä, joihin lukija ei voi olla rakastumatta. Historialliset miljööt tarjoavat kiinnostavat taustan mielikuvitusta kutkuttaville seikkailuille. Ainoastaan kirjaan viritetyt rakkauskuviot tutuvat hieman irrallisilta, puhdasverisessä seikkailussa olisi aivan tarpeeksi viihdykettä.

Huijarin oppipoika toimii myös itsenäisenä tarinana, mutta kirjasarjasta saa ehdottomasti eniten irti, jos kirjat lukee oikeassa järjestyksessä.

Trilogian päättävä Tinasotamiehet ilmestyy ensi keväänä. Uutta osaa ei millään malttaisi odottaa, vaikka samalla sureekin jo valmiiksi sitä, että tutuille hahmoille on sanottava pian hyvästit.

Lue lisää