Arvostelut

Kirja-arvio: Haiseva olio ulkoavaruudesta innostaa Olgan tieteellisiin kokeisiin

Elise Gravelin teos on maustettu huumorilla ja yksityiskohtaisilla kuvituksilla.
Elise Gravel: Olga ja haiseva olio ulkoavaruudesta. Suomennos: Aila Herronen. 176 sivua. WSOY.

Olgalla on tutkijan mieli ja kynä kaiken aikaa valmiina kirjoittamaan ylös kiinnostavia havaintoja. Mieluiten hän viettääkin aikaa eläimiä tarkkaillen, sillä lähtökohtaisesti eläimet nyt vaan ovat mukavampia kuin ihmiset.

Eräänä päivänä Olga löytää kummallisen olion, joka haisee omituiselta ja sanoo koko ajan njää. Olga antaa uudelle lajille nimeksi Olgamus Naurettavilius ja löytämänsä yksilön hän nimeää Njääksi.

Seuraavaksi on selvitettävä mitä Njää syö ja mistä kaikesta se pitää. Olga tekee myös muutamia tieteellisiä kokeita ja saa selville muun muassa sen, että Njää ei tykkää, jos sen pään tunkee sukkaan.

Elise Gravelin kirjoittama ja kuvittama Olga ja haiseva olio ulkoavaruudesta on riemastuttavan hauska sarjakuvamaisia piirroksia ja tekstiä yhdistelevä kirja. Huumori kukkii ja tarina rullaa keveästi eteenpäin.

Juoneltaan kirja ei ole yllättävä, mutta pienet yksityiskohdat aina ranskaa puhuvasta hämähäkistä lähtien tuntuvat raikkailta.

Kirja sopii mainiosti ääneen luettavaksi, sillä sivuilla on paljon yksityiskohtaisia kuvia malttamattomankin kuuntelijan ihailtavaksi. Teos tarjoaa mukavia itsenäisiäkin lukuhetkiä alakoululaisille. Nopea lukija ahmii kirjan hetkessä ja vähän hitaampikin saa voimaa luku-urakkaan sivujen ilmavasta taitosta ja runsaasta kuvituksesta.

Lue lisää