Kirja-arvio: Sähäkkä viihderomaani tarjoaa nojatuolimatkan eleganttiin Englantiin - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Sähäkkä viihderomaani tarjoaa nojatuolimatkan eleganttiin Englantiin

Niina Meron esikoisromaani sortuu välillä liialliseen brittifanitukseen, mutta rakentaa upeat puitteet kauniille romanssille.
Niina Mero: Englantilainen romanssi. 383 sivua. Gummerus.

Nora rakastaa Englantia ja etenkin viktoriaanisia romantikkoja. Hän on kuitenkin päättänyt, että tässä tapauksessa rakkaudenkohdetta ei sovi lähestyä, sillä realismi saattaa helposti latistaa suurimmatkin tunteet. Niinpä Nora on vannonut, että hän ei aio ikinä matkustaa Englantiin.

Suunnitelmiin tulee ikävä muutos, kun Nora saa siskonsa hääkutsun. Sisko on menossa naimisiin aatelismiehen kanssa, ja uhkaa raahata Noran tarunhohtoiselle saarelle vaikka väkisin.

Niinpä Nora matkustaa Englantiin. Oxford vanhoine rakennuksineen kaappaa hänen sydämensä, ja taitaapa ilmassa olla myös muunlaisia ihastumisen tunteita.

Myös siskon uusi kotikartano saa Noran uteliaisuuden heräämään, etenkin kun talon historiaan liittyy mystisesti kadonnut ja erityisen komea aatelismies.

Niina Meron esikoisromaani Englantilainen romanssi on aivan pakollista luettavaa kaikille Englantiin ja etenkin brittikirjallisuuteen rakastuneille. Klassikkonsa heikommin lukeneelta taas menevät monet viittaukset ohi, mutta aateliselämän humuun voi siitä huolimatta huoletta hypätä.

Kirja on romanttinen viihderomaani, johon kirjallisuudentutkimus ja pieni murhamysteeri tuovat uusia sähäköitä sivumakuja.

Toisaalta runsaat sivujuonteet ovat kirjalle myös pieni kompastuskivi. Päähenkilö on niin valtavan innoissaan jokaisesta talonkulmasta ja pölyisestä niteestä, että lukijaa alkaa väkisinkin uuvuttaa. Fanittaminen kunniaan, mutta volyymia voisi hieman rajoittaa.

Lue lisää

Kirja-arvio: Heikki Herlin heräsi 11-vuotiaana isänsä tuskanhuutoon – omakohtainen teos kertoo, millaista on syntyä kultalusikka suussa

Kirja-arvio: Tarina 1120-luvun kiinalaisesta eunukista on vaikutelmaltaan aito, kuin tuokio kiinalaista runoutta

Kirja-arvio: Tommi Kinnusen uutuusromaanissa vahvat mutta hyljeksityt naiset vaeltavat läpi sodan runteleman Lapin

Vielä 1600-luvulla luultiin kärpästen tiivistyvän liasta – Selja Ahava kirjoitti kirjan naisesta, joka rakasti hyönteisiä