Kirja-arvio: Ideoita leikkeihin, jos oma mielikuvitus ei riitä - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Ideoita leikkeihin, jos oma mielikuvitus ei riitä

Maria Kangaskortet: Ruutuvapaata – Puuhaa leikki-ikäisille. Otava. 83 sivua.

On helppoa saada leikki-ikäinen lapsi hiljaiseksi lykkäämällä tälle tabletti käteen. Eri asia sitten on, miten usein niin on järkevää tehdä.

Näistä lähtökohdista Maria Kangaskortet on koonnut kirjan, jossa esitellään matalan kynnyksen ajanvietettä leikki-ikäisille. Kantava idea on, että tietotekniikkaa ei käytetä ja että tarvikkeet leikkihin löytyvät vaivattomasti kotoa.

Useimmat lapset ovat kekseliäitä. Niinpä meidänkin perheessämme tunnetaan monia kirjan leikeistä jo ennestään, esimerkiksi se, jossa pöydälle levitetään vanha sanomalehti ja lapsi saa vapaasti piirrellä lehden kuvien päälle. Lapsemme ovat myös kokeilleet, saako vesilätäkön tyhjennettyä sen päällä pomppimalla, ja he ovat "kirjoittaneet" oikeita kirjeitä isovanhemmilleen ja lähettäneet niitä postissa perille.

Vaikka monta ideaa on valmiiksi testattu, Kangaskortet esittelee vielä enemmän ihan uusia.

Kirjan innoittamana kokeilin tehdä maalarinteipistä olohuoneen lattiaan asunnon pohjapiirroksen. Se osoittautui heti menestykseksi. Teippauksesta kului silmänräpäys, kun kolmevuotias jo löytyi asettelemasta maatuskoita asunnon huoneisiin ja viisivuotias leikkelemästä paperista vessanpönttöä ja lavuaaria asuntoon.

Aion myös kokeilla iltasadun lukemista niin, että vaihdan sen päähenkilöiden nimiksi omien lasteni nimet. Myös hiekkaämpärin täyttäminen puhtaalla vedellä, pensselien antaminen lapsille ja lupa maalata kaikkea pihalta löytyvää tuntuu jo etukäteen menestykseltä.

Tässä kirjassa ehkä keksitään pyörä uudelleen, mutta silti kirjalle on paikkansa. Ainakin minua se ilahduttaa, ja todennäköisesti vielä enemmän siitä ilahtuvat ihan oikeat kotiäidit ja -isät.

Lue lisää

Kirja-arvio: Heikki Herlin heräsi 11-vuotiaana isänsä tuskanhuutoon – omakohtainen teos kertoo, millaista on syntyä kultalusikka suussa

Kirja-arvio: Tarina 1120-luvun kiinalaisesta eunukista on vaikutelmaltaan aito, kuin tuokio kiinalaista runoutta

Kirja-arvio: Tommi Kinnusen uutuusromaanissa vahvat mutta hyljeksityt naiset vaeltavat läpi sodan runteleman Lapin

Kirja-arvio: Elämäkerrassa kuvataan islantilaisen lampurin taistelu vesivoimaa vastaan