Arvostelut

Kirja-arvio: Lasten luontokirja opastaa aikuistakin

Opas Suomen luontoon sopii sekä lasten kanssa luettavaksi että ihan aikuisellekin mukavaksi muistutukseksi koulun biologiantuntien aihepiireihin
Viljami ja Minna Ovaskainen: Lasten luontokirja - Opas Suomen luontoon. Readme 2019. 320 sivua.

Viljami ja Minna Ovaskaisen Lasten luontokirja - Opas Suomen luontoon sopii joka perheen kirjahyllyyn. Kirjassa kannustetaan tutustumaan omaan lähiympäristöön, mutta myös kauemmaksi.

Lukijoille kerrotaan asiallisesti jokamiehenoikeuksista eli siitä mitä luonnossa saa ja voi tehdä. Kirja keskittyy sellaiseen luonnossa puuhaamiseen, joka tapahtuu lihasvoimin eikä jätä jälkiä.

Kirja muistuttaa myös mitä luonnossa ei saa tehdä ilman maanomistajan lupaa. Yksi sellainen asia on tulenteko.

Luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen kannustetaan, mutta ei tyrkytä ajattelumalleja. Pääasia on, että lapset oppisivat tutustumaan luontoon.

Kirja kertoo paitsi ympäristöstä, se on myös havainnollinen apuväline lajien tunnistukseen. Tavallisessa arkiympäristössä kohtaamamme erilaiset eläin- ja kasvilajit esitellään myös selkein kuvin.

Yksi kirjan kiinnostavimmista osista on haitallisista vieraslajeista kertova luku. Siinä esitellään havainnollisesti niin jättiputki, komealupiini kuin jättipalsami sekä kerrotaan miten niistä voi yrittää päästä eroon.

Lasten kanssa yhdessä kannattaa lukea sekä syötävistä että myrkyllisistä marjoista sekä tutustua sieniin. Aivan kirjan lopusta löytyy luku, jossa kerrotaan sienten, marjojen ja yrttien käsittelystä.

Lasten luontokirja sopii hyvin yhdessä perheen kesken luettavaksi, mutta se kiinnostaa myös itse luettuna koululaista. Aikuiselle teos tarjoaa leppoisan tavan muistella omia kaukaisia biologian ja ympäristöopin tunteja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirja-arvio: Pikkupojat innostuivat joogaamaan joukolla jopa synttäreillä – "Hyvän yön jooga" nousi syksyn suosikiksi

Kirja-arvio: Tässäkö kirja, joka auttaa nykylapset lukuharrastuksen pariin? – Maailman paras puumaja on nyt 26 kerroksen korkuinen

Kirja-arvio: Ilmastonmuutoksesta pitää kertoa lapsille – Näkymätön myrsky -kirja ei suoriudu tehtävästä mallikelpoisesti