Arvostelut

Kirja-arvio: Tuskastuttavan todellinen ihmiskohtalo

Tunisiaan kaapatun Marissa Jaakolan tarinan kertova kirja on kuin tosielämän dekkari.
Marissa Jaakola & Ari Väntänen: Takaisin valoon. 280. 2018. Like Kustannus Oy.

Kun otat tämän kirjan käteesi, et voi lopettaa lukemista. Nuoren suomalaisen naisen selviytymistarina pitää otteessaan ihastuttavalla ja vihastuttavalla tavalla.

Kirja käy läpi askel askeleelta, miten Marissa Jaakolan unelmatyö muuttui piinaavaksi painajaiseksi.

Alussa kaikki vaikutti hyvältä. Mukava esimies, sopivasti vastuuta ja mahdollisuus matkustaa ulkomaille. Jossain vaiheessa epäilyksen siemen alkoi kuitenkin itää Marissassa, kun tapaaminen toisensa jälkeen peruuntui ja koti-Suomeen paluu pitkittyi pitkittymistään.

Hän ei silti voinut aavistakaan päätyvänsä lopulta kuukausien ajaksi vangiksi Tunisiaan. Miten niin voi käydä nuorelle suomalaisnaiselle?

Vuonna 2007 kaapattu Marissa sai aikanaan osakseen syytöksiä sinisilmäisyydestä. Nyt, reilun vuosikymmenen jälkeen hän on valmis kertomaan totuuden hirvittävästä kokemuksestaan julkisuuteen kirjailija Ari Väntäsen avustuksella.

Minäkertoja vahvistaa ja tekee tuskallisen todellisiksi Marissan vankeuden aikana kokemat kivun ja vapaudenriiston tunteet.

Toisaalta kirja tuo myös lohtua. Epätoivon ja kuolemanpelon keskeltä on mahdollista palata valoon. Oli se sitten sattumaa tai kohtalon johdatusta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elokuva-arvio: Mielenkiinnoton zombie-satiiri haaskaa näyttelijöiden lahjakkuudet

Kirja-arvio: Pajtim Statovcin kolmannelle romaanille on tie auki kansainväliseen levitykseen ja mahdollisesti Finlandia-palkintoehdokkaaksi asti

Kirja-arvio: Aikalaisilta uutta tietoa Nätti-Jussista: "Miksi sinä Jumala minulle kostit”, kysyi itkuinen lapsi saamatta vastausta