Arvostelut

Teatteriarvio: Ylioppilasteatterilaiset haaveilevat metsään muuttamisesta ja luovat ikioman metsästrategiansa

Helsingin Mustikkamaan kesäteatterissa nähtävä esitys huokuu nuorten ilmastoahdistusta.
Deniz Kaya / Ylioppilasteatteri
Ylioppilasteatterilaiset muuttavat metsään ja oppivat ­hirsirakentamisen salat. Kuvassa Mette Heinikainen (vas.), Alexandra Oupornikova, Julia Pakkanen ja Miina Hallikainen.

Esityksellä on mahtipontinen nimi: Ylioppilasteatterin kansallinen metsästrategia 2025. Mustikkamaan kesäteatterissa Helsingissä onkin kyse suurista asioista.

Ylioppilasteatterin tämän kesän esitys nojaa väistyneen hallituksen periaatepäätökseen, joka kulkee nimellä Kansallinen metsästrategia 2025. Tarinaa on sävytetty suomalaisen metsänkäytön historialla sekä nuorten kokemalla ilmasto­ahdistuksella.

Koko esityksen keskiössä on joukko Ylioppilasteatterin nuoria, jotka päättävät tehdä jotain konkreettista metsien suojelemiseksi. He päättävät jättää modernin elämän taakseen ja muuttaa metsän keskelle asumaan. Kaikkia ratkaisu ei kuitenkaan miellytä, eikä elämä luonnon ehdoilla ole niin helppoa kuin aluksi ajateltiin.

Väliajan jälkeen toiselle näyttämölle siirtyvää esitystä piristävät pienet lauluesitykset. Valitettavasti juonessa on ajoittaista löysyyttä ja hajanaisuutta. Silti lähes kolme­tuntinen Mustikkamaan puiden keskellä muistuttaa, että elinvoimaisen ympäristön turvaaminen vaatii meiltä kaikilta yhteistyötä.

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on vaivannut ihmisiä jo vuosikymmeniä. Ylioppilasteatteri lisää nyt omat lauseensa loppumattomaan dialogiin.

Ylioppilasteatterin kansallinen metsästrategia 2025 Mustikkamaan kesäteatterissa 17.8. saakka. Ohjaus: Hannes Mikkelsson.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Teatteriarvio: Oopperan kummituksen voima perustuu äärilleen viritettyihin tunteisiin – Jyväskylässä tunnelma ei saavuta huippuaan

Teatteriarvio: Tampereen Notre Damen kellonsoittaja on Disney-versiota dramaattisempi ja synkempi

Teatteriarvio: Poikabändi-musikaali on häpeilemättömän riemastuttava aikamatka 1990-luvulle