Konserttiarvio: La Scalan huikea juhlakonsertti Olavinlinnan sydämessä - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Konserttiarvio: La Scalan huikea juhlakonsertti Olavinlinnan sydämessä

Konsertin ehdoton mieslaulajien helmi oli baritoni Leo Nucci. Maria José Sirin laulussa ei ollut milliäkään löysää.
Stina Haaso
Suomalaisesta pidättyvyydestä ei ollut tietoakaan, kun La Scalan tähdet kirvoittivat yleisön bravo-huutoihin, taputtamaan ja tömistelemään.

Savonlinnan Oopperajuhlat todistivat jälleen tänä vuonna, että sijainnilla ei ole merkitystä. Maailman oopperantekijöiden kerma, italialainen La Scala saapui Savonlinnaan.

Tähdet nauttivat Suomen kesästä, maistelivat lörtsyt ja valloittivat yleisönsä ilta toisensa perään.

Torstai-iltana oopperayleisöä hellittiin La Scalan juhlakonsertilla, jonka sisällöksi oli koottu Verdin oopperan herkut. Konsertin johti italialainen kapellimestari Michele Mariotti, jonka saavutuksia on ehditty ylistää ympäri maailman. Lämpiöstä bändinsä eteen lampsinut stara olikin varsin viihdyttävä.

Konsertin ehdoton mieslaulajien helmi oli baritoni Leo Nucci. Jo 1960-luvulla oopperassa debytoinut Nucci on kokoaan suurempi laulaja, joka tärähteli Olavinlinnan lavalta äänensä koko voimalla.

Pientä jännitystä konserttiin saatiin viime hetkellä, kun esiintymään alun perin sovittu sopraano Sonya Yoncheva ei saanutkaan lääkäriltä raskauden takia matkustuslupaa Suomeen.

Paikkaamaan saapunut uruguaylainen sopraano Maria José Siri räjäytti yleisön kuitenkin huutamaan bravoa jo ennen väliaikaa, vaikka alkuun sopraanolle haettiin kadonnutta partituuria lämpiöstä avuliaan kontrabasistin voimin.

Maria José Sirin laulussa ei ollut milliäkään löysää. Kuulija jäi itsekin lopussa läähättämään elettyään ilmeikkään laulajan esityksissä jokaisen hengenvedon mukana.

Suomalaiselle etenkin voimallisiin vaskiin tottuneelle yleisölle La Scalan orkesterin jouset olivat miellyttävää nautintoa. Orkesterin työskentelyä kapellimestarin ohjauksessa oli nautinto jo itsessään seurata.

Yhtä osaa konsertissa olisin voinut itse vielä laajentaa. La Scalan kuoro ei jäänyt näkymättömäksi, vaan näytti mitä tarkoittaa italialaiselle fortissimo. Se on tosi kovaa.

Kuoron ääni leikitteli välillä hauraasti paisuen hetkessä väkeväksi. Tuota olisin kuunnellut lisää.

Olavinlinnan kaikki katsomot oli loppuunmyyty jo vuosi sitten kesällä, kun La Scalan saapuminen Savonlinnaan varmistui. Tyhjänä näkyi vain yksi istumapaikka.

Kahden miljoonan euron satsauksella Savonlinnan oli saatu kansainvälistä laatua, josta on vaikea tulevina vuosina enää paljoa parantaa. Molto bene.

Savonlinnan Oopperajuhlat: La Scalan juhlakonsertti Olavinlinnassa 18.7.2019. Solistit Maria José Siri, Giorgio Berrugi, Leo Nucci, Ferruccio Furlanetto. Kapellimestari Michele Mariotti. Kuoromestari Bruno Casoni. Teatteri Alla Scalan kuoro ja orkesteri.

Lue lisää

Tapahtumien peruutus tietää isoja menetyksiä – kymmenestä suurimmasta festivaalista lähes kaikki jäävät pitämättä

Oopperajuhlien johtaja: "Yleisötapahtumia tarvitaan, että emme eristäydy kokonaan digimaailmaan"

Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja kuljettaa usein suksia mukana – "20 kilometrin lenkki murtomaasuksilla on paras tapa palautua"

Savonlinnasta Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026