Kirja-arvio: Enni Mustosen uusin kuvaa sotavuosia repivästi kotirintaman ja evakoiden näkökulmasta - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Arvostelut

Kirja-arvio: Enni Mustosen uusin kuvaa sotavuosia repivästi kotirintaman ja evakoiden näkökulmasta

Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjan seitsemäs osa sijoittuu vuosiin 1939–1944.
Enni Mustonen: Sotaleski. 525 sivua. Otava.

Enni Mustosen suosittu Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja on edennyt seitsemänteen osaansa. Sarja on edennyt vuosiin 1939–1944, joten Leppä­vaaran huvilassa eletään vaikeita aikoja.

Kirsti Aaltosen mies Iivo on matkustanut linnoitustöihin Karjalan kannakselle, jonne myös Kirsti ja pariskunnan 10-vuotias Viena-­tytär lähtevät Iivoa tapaamaan. Vapaaehtoiset linnoitustyöt ovat kuitenkin vasta alkua, sillä pian alkaa sota, joka vie nuoret miehet rintamalle.

Kirstin äidin, Ida Heleniuksen huvilassa ei ole kuitenkaan hiljaista, sillä tyhjentyneisiin kamareihin saadaan pian uusia asukkaita, kun naiset ja lapset jättävät taakseen Karjalan ja pommituksien moukaroiman Helsingin.

Iivossa herää toive hänen äitinsä ja siskonsa löytämisestä. Myös Kirstin kaksosveljet Veikko ja Voitto lähtevät pystypäin puolustamaan kotimaataan. Kotona Leppävaarassa huoli ja kyyneleet yritetään kätkeä, mutta ne ovat jatkuvasti läsnä.

Enni Mustosella on ihailtava taito herättää menneisyyden tragediat ja arkiset kommellukset eläviksi tarinoiksi. Koko kirjasarjan lukeneet ovat ehtineet kiintyä Idan perheeseen ja välillä teosta ahmii kuin omaa sukuselvitystä.

Sotalesken suuri ansio on kotirintaman uurastuksen sekä evakkojen olojen ­kuvaaminen, ne kun usein jäävät kertomuksissa taisteluiden ja sankarikuolemien jalkoihin.

Vaikka sarjan tuoreimmalla osalla on hyvin synkkä nimi, kannattaa kirjaan ehdottomasti tarttua, jos kaipaa kesäänsä vetävää ja rikasta tarinointia.

Lue lisää

Kirja-arvo: Nikki Owen tarjoaa virkistävän erilaisen trillerin, jossa asperger-älykkö sukkuloi juonittelujen verkossa

Kirja-arvio: Wilhelmiina Palonen kertoo harvinaisen kauniilla kielellä lapsista, joita kukaan ei varsinaisesti toivonut tähän maailmaan

Kirja-arvio: Kuvakirja innostaa lapset sekä aikuiset muistojen matkalle ja samalla Eeva Kilpi saattaa saada uuden lukijasukupolven

Kirja-arvio: Hevosmiestaitoon tarvitaan kaksi