LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Arvostelut

Kirja-arvio: Kati-keiju johdattaa lukijan satumaiseen ja luonnontieteellisesti tarkkaan puutarhaseikkailuun

Kirjan kirjoittaja ja kuvittaja Laila Nevakivi on tunnettu luonto- ja satukuvistaan.
Laila Nevakivi: Kati-keijun puutarhassa. 72 sivua. Maahenki.

Tiesitkö, että useimmat kimalaiset tekevät kotinsa koloon maan alle? Ja että koteloituneista kimalaisen toukista kuoriutuu pelkästään naaraita, työläisiä, jotka keräävät mettä ja siitepölyä kuningattaren ruuaksi. Työläisiä on jokaisessa kimalaispesässä yli kaksisataa.

Kati-keiju lakaisee kimalaisen kolon edustaa ja taputtelee kokoon käpertyneen kimalaisen pörröistä turkkia. ”On aika herätä, teidän majesteettinne!”

Mutta pörröturkki on vielä ärhäkällä tuulella.

”Vähänkö nolo hoviniiaus, Kati! En mä osaa olla mikään kuninkaallinen, kun olen ihan teinikin vielä! Äläkä töni!”

Kati on pieni puutarhakeiju, joka johdattelee lukijan puutarhan maailmaan. Tarinan lomassa tutustutaan kukkiin, perhosiin, rikkaruohoihin, matoihin, etanoihin ja perhosiin. Millainen merkitys on vedellä puutarhassa, kuinka syntyvät perhoset ja mitä tapahtuu maan alla? Entä mitä puutarhassa tapahtuu yöllä tai syksyllä?

Myös värikkään runsaassa kuvituksessa yhdistyvät satujen mielikuvitus ja luonnontiede. Kirjassa seikkailevat satuhahmot Kati-keiju, nurmikkoa vimmatusti hoitava puutarhatonttu ja omena­saaren kolme keijukais­kuningatarta, mutta piirrosjälki on luonnontieteellisen tarkkaa. Eläin- ja kasvi­kuvauksista piirroksineen riittää mielenkiintoista tietoa myös aikuiselle.

Kirjan on kirjoittanut ja kuvittanut Laila Nevakivi, joka tunnetaan luonto- ja satukuvistaan. Hänelle on myönnetty vuonna 2015 Tietopöllö-palkinto oppimateriaali- ja tietokirjakuvituksista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirja-arvio: Rento viihderomaani kirjamaailman kulisseista saattaa herättää hedelmällistä kirjallisuuskeskustelua

Kirja-arvio: Lapsuuden sadismista maailman ääriin

Kirja-arvio: Koskettavia kohtaloita Koillismaalta