Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Arvostelut

Kirja-arvio: Uusi novellikokoelma jättää taakseen arkirealismin pitkospuut

Jyrki Vainosen tarinat luotaavat alitajuntaa.
Jyrki Vainonen: Yön ja päivän tarinoita. 215 sivua. Aula & Co.

Jyrki Vainonen (s. 1963) tunnetaan omintakeisesta, surrealistisesta proosasta. Uudessa novellikokoelmassa on aineksia useampaan kategoriaan, mutta lähes aina hän nytkin suistaa tapahtumat sivuun arkirealismin pitkospuilta, unenomaisiin ulottuvuuksiin.

Selkeimpiä – tai perinteisempiä – novelleja edustaa ”Näkymä”. Kaukoputkella naapuritalon naista tirkistelevä mies joutuu mukaan hitchcockmaisiin käänteisiin.

”Kätkö”-novellissa kosteusvaurioihin erikoistuneen firman perustanut nainen tutkii haitallisen homeen rihmastoja ja levittää niitä tarkastamiinsa asuntoihin. Siten hän varmistaa tyttärelleen töitä firman jatkajana. Novellissa on kehittelyjä, joihin törmätään myöhemmissä tarinoissa.

Novellissa ”Hampaat” naisen työhuone siirtyilee kerrostalossa niin, ettei hän löydä sitä seuraavana päivänä. Taustalla on rikkova ihmissuhde. Vainonen liikkuu luontevasti mielen upottavuuksissa, jotka ovat kokijalle todellisuutta.

”Päät” kuvaa koko yhteiskunnan läpäisevää hittituotetta. Kaikki haluavat itselleen ja lapsilleen ontoksi koverretun sian pään. Sen silmäaukoista näkyvyys on suppea, mutta käyttäjien joukkoon kuuluminen ohittaa haitat. Otan vapauden rinnastaa tähän nykyilmiöistä vaikkapa älypuhelimen.

”Silmukka” on oiva päätösnovelli kokoelmalle. Jatkojohtoja toisiinsa liittävän miehen elämänkaari herättelee mielikuvia ja tulkintoja moneen suuntaan.

Vainonen tarjoaa alitajuntaa luotaavia tarinoita. Usein hän onnistuu nostamaan pelon väristyksiä kuljettaessaan lukijaa loppukäänteitä kohti.

Lue lisää

Kirja-arvio: Strout huitaisee kulissit sivuun ja näyttää ihmiset kärsimyksineen ja kurotuksineen paljaina

Kirja-arvio: Traaginen lento-onnettomuus paljastaa isän suuren salaisuuden Maata jalkojen alle -romaanissa

Kirja-arvio: Tuomiopäivän ennustaminen on poliitikoille tuttu perustekniikka – 2020-luvulla ilmastonmuutos on riittävän lihava maali murehtijoille

Kirja-arvio: Saara Turusen romaani Järjettömiä asioita kertoo eräästä etäsuhteesta – mutta kirjoittaako Turunen omasta elämästään?