LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Arvostelut

Kirja-arvio: Kiltti dekkari 1920-luvun tyyliin

Helsinkiin ja Kotkaan sijoittuva salapoliisitarina ihastutti yksityiskohtaisuudellaan, mutta oli juoneltaan melko yllätyksetön.
Virpi Hämeen-Anttila: Kirkkopuiston rakastavaiset. 319 sivua. Otava.

Klassinen salapoliisiromaani ihastuttaa tarkalla 1920-luvun Helsingin kuvauksellaan, vaikka juoni onkin yllätyksetön.

Dekkari on Virpi Hämeen-Anttilan Björk-sarjan kuudes osa. Tarina alkaa, kun nuori pari löydetään kuolleena Kirkkopuistosta. Salapoliisin töitä harrastava päähahmo Karl Axel Björk kääntää itsemurhaepäilyn murhatutkinnaksi ja tarttuu toimeen kollegoidensa kanssa.

Etsivän tie käy Kotkan porvaripiireihin. Tuntematon taho saa kuulla murhatutkinnasta ja alkaa uhkailla pimeillä kujilla hiipivää Björkiä. Johtolankojen etsiminen muuttuu yhtäkkiä pakojuoksuksi.

Kirjan tarkat yksityiskohdat, kuten 1920-luvun sanasto ja hahmojen erilaiset murteet, tekevät kerronnasta eläväistä. Kirjassa on kuitenkin valtava määrä hahmoja, minkä vuoksi tarinankulkua on välillä vaikea seurata. Hahmojakauma on varsin miehinen, eivätkä naiset pääse merkittäviin rooleihin.

Syyllinen on arvattavissa varhaisessa vaiheessa. Vaikka kirja muistuttaa dekkarien kuningattaren, Agatha Christien klassikoita, puuttuvat Christielle tyypilliset, odottamattomat juonenkäänteet.

Kirkkopuiston rakastavaiset sopii liikaa jännitystä kaihtaville klassisten dekkarien ja historiallisen Helsingin ystäville.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirja-arvio: Rento viihderomaani kirjamaailman kulisseista saattaa herättää hedelmällistä kirjallisuuskeskustelua

Kirja-arvio: Lapsuuden sadismista maailman ääriin

Kirja-arvio: Koskettavia kohtaloita Koillismaalta