LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Arvostelut

Elokuva-arvio: Toy Story 4 ei voita kolmea ensimmäistä osaa, mutta edeltäjiinsä verrattuna se on tunteikkain

Animaatiosarjan neljännessä osassa on kolmososan tavoin paljon toimintaa. Huumoria on entistä vähemmän, sillä elokuva vetoaa enemmän tunteisiin.
Pixar
Toy Story 4:sessa seikkaillaan antiikkiliikkeessä. Seikkailun aikana tapaamme Woodyn vanhan ystävän Bo Peepin.

Toy Story -sarjan neljännessä osassa pikkutyttö Bonnie askartelee lusikkahaarukasta Kahvelin, josta tulee hänen suosikkilelunsa. Roskana itseään pitävä Kahveli ei kuitenkaan suostu olemaan lelu, joten hän päättää karata. Hänen mukaansa rientää cowboynukke Woody, joka yrittää taivutella hänet palaamaan takaisin Bonnien luo.

Pixarin Toy Story - leluelämää sai ensi-iltansa vuonna 1995, joka oli ensimmäinen kokonaan tietokoneanimoitu täyspitkä elokuva. Se keräsi rinnalleen menestyksekkäät jatko-osat, joista nelososa osoittautui heikoimmaksi. Koko saaga on kuitenkin lähes täydellinen.

Uusina hahmoina näemme muun muassa hyvin huvittavan Kahvelin, nostalgialelun Kingi Kabumin sekä ykkös- ja kakkososasta tutun Bo Peepin. Myös pehmolelut Tipu ja Pupu tuovat animaatioon koomisia kohtauksia.

Alkuperäisessä versiossa ääninä toimivat tuttuun tapaan Tom Hanks ja Tim Allen. Sivuosissa kuullaan muun muassa Annie Potts, Tony Hale, Keegan-Michael Key, Jordan Peele, Christina Hendricks ja Keanu Reeves. Suomenkielisessä versiossa äänensä antavat Antti Pääkkönen, Santeri Kinnunen, Sanna Majuri, Joonas Nordman, Ville "Viki" Eerikkilä, Juuso "Köpi" Kallio, Raili Raitala, Robin Svartström sekä Anna Puu.

Vaikka suosittelenkin elokuvan katsottavaksi englanninkielisenä, myös suomenkielinen toteutus on katsomisen arvoinen. Mukana on jälleen kerran edellistäkin osista tuttuja ääninäyttelijöitä.

Edeltäjiinsä verrattuna tunteikkain nelososa tarjoaa Toy Story 3:sen tavoin runsaasti toimintaa ja viihdettä. Elokuvassa nähtävä antiikkiliike tuntuu lähes samanlaiselta, kuin kolmososan päiväkoti, mutta siellä ei hallitse tällä kertaa Tuhti-karhu vaan Gabby Gabby -nukke. Animointi on suorastaan täydellistä, kun jokainen tapahtumapaikka näyttää aidolta hienoine yksityiskohtineen.

Toy Story 4 perehtyy suurimmilta osin Woodyn ja Bo Peepin ystävyyteen, mutta shown melkeinpä varastaa Gabby Gabbyn epätoivoisuus saada antiikkiliikkeessä vierailevan lapsen huomio. Avaruuslelu Buzz Lightyear jäi harmillisesti pieneksi sivuhahmoksi.

Elokuva olisi voinut olla pitempi. Noin 20 minuuttia lisää aikaa toisi hahmojen kemiaa enemmän esille ja uudet hahmot kävisivät tutuimmiksi. Tuntuu, ettei elokuva ehtinyt kertoa kaikkea. Mutta ehkä joudumme odottamaan viidettä osaa, jos sellainen on joskus tulossa.

Toy Story 4 ensi-illassa tänään 6.9.2019.

Pixar
Woody esittelee muille leluille Kahvelin, jonka nimi alkuperäisessä versiossa on Forky.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kirja-arvio: Leijonakuninkaan menestyksekäs soundtrack sai Keith Richardin kihisemään kiukusta – Elton Johnin omaelämäkerta on mieletön kurkistus laulajan elämään

Elokuva-arvio: Taidokas tarina nuoresta kuninkaasta on kuin synkkä versio Monty Pythonin elokuvasta

Elokuva-arvio: Uusi toiminnallinen Terminator on vaikuttava jatko-osa, josta Arnold Schwarzenegger tekee vieläkin paremman