Kirja-arvio: Eläköitynyt ennätysmetsuri sahaa loppuun 80. moottorisahaansa - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Eläköitynyt ennätysmetsuri sahaa loppuun 80. moottorisahaansa

Jaakko Pessisen poikkeuksellinen tarina kantaa myös kirjana.
Risto Jussila: Kuningasmetsuri Jaakko Pessisen elämä. 303 sivua. Viestilehdet.

Lappajärveläisen Jaakko Pessisen (s.1949) metsurin ura hakee vertaa. Pientilan poika on pitkän uransa aikana korjannut luultavasti enemmän puita, kukaan toinen suomalainen.

"Tänä syksynä, 55 työvuoden ja 80 loppuun ajetun moottorisahan jälkeen, voisi olla hyvä lopettaa aktiivinen päivätyö", Pessinen pohtii Risto Jussilan kirjoittamassa tuoreessa elämänkerrassa.

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin epäilee, että luultavasti hän senkin jälkeen askartelee jotain pientä moottorisahan kanssa metsässä.

"Mutta vain huvin vuoksi ja hyvillä ilmoilla, jos terveyttä edelleen riittää."

MT vieraili Pessisen palstalla vuoden 2016 talvella. Silloin pakkanen napsui reippaassa kahdessakymmenessä asteessa eikä ulkoilma varsinaisesti kutsunut ulkotöihin. Pessinen ei ollut kylmyydestä millänsäkään.

Ainut ongelma oli, että nykysahat eivät tahdo kestää hyytävää säätä.

”Vaikka tämän päivän sahaa huoltaisi aktiivisesti, 1 500 kiintokuutiota on sille hyvä tulos. Ehdottomasti paras sahani oli 1970-luvulla käyttämäni Raket 621, jolla sahasin noin 4 000 kiintokuutiota."

Töitä Pessinen on tehnyt viitenä päivänä viikossa eläkkeelle jäännin jälkeenkin. Työuralle ei ole sattunut yhtään sairauspäivää.

”Ennen eläkkeelle jäämistä tein kuusipäiväisiä viikkoja, eli olen hieman hidastanut tahtia", Pessinen kertoi tuolloin.

Kuutioita savotasta on kertynyt pitkästi yli 200 000.

Jussila kertoo koostaneensa Kuningasmetsuri -kirjan Pessisen haastatteluista. Juttua riitti tämän vuoden tammikuusta kesäkuun puoliväliin.

Tuloksena on vaikuttava kertomus siitä, miten Suomi nousi sotavuosien jälkeen jaloilleen ja miten siitä raakaa työtä nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen vaati.

Puuta korjattiin metsistä läskin ja ruisleivän voimalla. Ja voimaa etenkin Pessisessä riitti. Satakiloiset pöllit lentelivät hänen käsissään kevyesti.

Metsurityön ohella Pessinen alkoi niittää mainetta myös voimamiehenä. Se ura huipentui 90-luvun alussa yli tuhatkiloisen Ladan kaatoon.

Kirjassa Pessinen kertoo elämästään varsin avoimesti. Siihen kuuluvat naissuhteissa tulleet pettymykset.

Kirjan kustantanut Viestilehdet Oy julkaisee myös Maaseudun Tulevaisuutta.

MT:n juttu Pessisestä.

Jyrki Johannes Tervo
Vuoden 2016 talvella Pessinen huudatti moottorisahaansa parinkymmenen asteen pakkasessa.
Lue lisää

Kirja-arvo: Nikki Owen tarjoaa virkistävän erilaisen trillerin, jossa asperger-älykkö sukkuloi juonittelujen verkossa

Kirja-arvio: Wilhelmiina Palonen kertoo harvinaisen kauniilla kielellä lapsista, joita kukaan ei varsinaisesti toivonut tähän maailmaan

Kirja-arvio: Kuvakirja innostaa lapset sekä aikuiset muistojen matkalle ja samalla Eeva Kilpi saattaa saada uuden lukijasukupolven

Kirja-arvio: Hevosmiestaitoon tarvitaan kaksi