Elokuva-arvio: Kotimainen joulukomedia naurattaa, vaikka pitäisi varmaan itkeä – uutuuselokuva on ihana irvikuva uusperheen suhdesekamelskasta - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Elokuva-arvio: Kotimainen joulukomedia naurattaa, vaikka pitäisi varmaan itkeä – uutuuselokuva on ihana irvikuva uusperheen suhdesekamelskasta

On oikein kaunis ajatus koota kaikki nykyiset ja entiset perheenjäsenet samaan joulupöytään, mutta kovin hyvä idea se ei ole.
Anni Suikkanen / Bronson Club
Nimekäs näyttelijäkaarti Pirkko Mannolasta Aku Hirviniemeen, muun muassa, osaa ottaa roolinsa.

Ajatushan on mitä ihanin: kun joulu kerran on lasten ja perheen juhla, kutsutaan meille kaikki! Myös muualla asuvat isät ja äidit, entiset ja nykyiset mummot ja vaarit ja uudet sisaruspuolet.

Näin ajattelee ehkä monikin uusperheen äiti ja lapsi. Kuvio toimii kuitenkin melko huonosti, jos äidillä on useampia entisiä miehiä ja näiden kanssa lapsia, eksillä uusia puolisoita ja uusia lapsia, joillakin vielä vipinää keskenään, toisilla pinnalla mustasukkaisuus ja seksittömyys.

Kun soppaan lisätään vielä pari perheen ulkopuolista hahmoa ja muutama isompi ja pienempi totuudentorvi, sakeaakin sakeampi joulupuuro on valmis.

Näin juuri on elokuvassa Täydellinen joulu. Laajasylisenä äitinä häärii Outi (Elena Leeve), joka ei varsinaisesti nosta puolisonsa Jannen (Antti Luusuaniemi) joulutunnelmaa kertomalla suurperhejoulusta vasta aattoaamuna. Lasten ja oman äidin kanssa asia on sovittu etukäteen.

"Tästä tulee ihanaa, kun pukki ja kaikki isätkin tulevat!"

Janne torjuu ajatuksen kovin sanoin, eikä vähiten siksi, että kaikki eksät ovat asuneet vuorotellen tämän saman katon alla ja että paikalle on tulossa eräs isoegoinen eksä Paavo (Mikko Leppilampi). Vielä pahempaa on, kun Outin kaikki rakkaudet menevät miehissä saunaan ja eksät alkavat muistella menneitä.

Outin jouluyllätys Jannelle on, että hän on raskaana. Jannen aatto kuluukin sitten isyyttä selvitellessä.

Puitteet ovat kunnossa koristeineen, ruokineen, juomineen, lahjoineen ja laulavine lapsineen, mutta perussävy on – ihan syystäkin – alusta pitäen jännitteinen. Yllätyksiä piisaa, ja siksi se naurattaakin.

Elokuva on nimittäin ihanan kamalaa katseltavaa: samalla realistinen ja samalla niin täynnä joulun parhaita ja pahimpia kliseitä, ettei se oikeastaan voi olla totta. Väriä ja sivujuonteita ei puutu, kun mukaan on ympätty maahanmuuttajat ja homotkin.

Katsoja kuitenkin huomaa, että täydellisestä joulusta puuttuu lumi eikä isovanhempiakaan ole jostakin syystä kuin yksi. Yksi teräväkielinen vaari olisi hyvin mahtunut mukaan.

Mustan huumorin ja kauniiden puitteiden yhdistelmä toimii, eikä ihme, sillä tämän lajin osaavat naapurimme. Täydellinen joulu pohjautuu nimittäin ruotsalaiseen Monika Rolfnerin kirjoittamaan komediaan Tomten är far till alla barnen, josta suomalaisen käsikirjoituksen on muokannut Kristofer Gummerus.

Ohjaaja Taru Mäkelä on tehnyt hyvää työtä ja nimekäs näyttelijäkaarti Pirkko Mannolasta Aku Hirviniemeen, muun muassa, osaa ottaa roolinsa. Topakoiden lapsinäyttelijöiden nimiä ei harmillisesti mainita elokuvan tähtikaartissa.

Rooleista onkin pohjimmiltaan kysymys: mitä on olla äiti tai isä, mitä oma tai toisen lapsi, mitä jollekin puolison ja toiselle eksä? Tavallaan kaikki kuuluvat samaan perheeseen, mutta kuitenkaan eivät nimenomaan lainkaan. Terävänäköisimmät havainnot palapelin mielettömyydestä tekevät teini-ikäinen tytär Janette (Saimi Kahri) ja ulkopuolisena joulunviettoon liittynyt sinkku Marika (Pihla Maalismaa).

Hyvä mieli elokuvasta kuitenkin jää, sekä ajatus, että kyllä joulu, jossa voi rauhoittua villasukissa kirjansa ääreen – uusperheessä tai ilman – on sitten ihana.

Täydellinen joulu. Ensi-ilta 25.10.

Lue lisää

Rap-duo JVG:stä tehdään elokuva – valkokankaille ensi vuoden alussa

Elokuvasäätiö jakoi tukia 8,7 miljoonalla eurolla – tuensaajien joukossa käsikirjoituspalkinnon voittanut Metsurin tarina

Komedia perunasta! Eturivin näyttelijöiden tähdittämässä elokuvassa lanseerataan pottua 1600-luvun Suomessa – katso teasertraileri

Suomen elokuvateatterit suuren uhan alla koronan takia – paikkakunnat vaarassa menettämässä oman elokuvateatterinsa