Kirja-arvio: Mari Jungstedtin dekkareista nauttivat lukijat – ja Gotlannin yrittäjät - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Arvostelut

Kirja-arvio: Mari Jungstedtin dekkareista nauttivat lukijat – ja Gotlannin yrittäjät

Mari Jungstedtilta on ilmestynyt viidestoista Gotlantiin sijoittuva dekkari. Murhat tapahtuvat tällä kertaa Lilla Karlsön lintusaarella.
Mari Jungstedt: Näen sinut. Suomennos: Taina Rönkkö. 288 sivua. Otava.

Gotlannin yrittäjät lienevät kiitollisia dekkarikirjailija Mari Jungstedtille. Hän kirjoittaa saaren luonnosta ja tapahtumista sen verran vetävästi, että moni ruotsalainen ja ulkomaalainenkin taitaa valita sen perusteella Gotlannin matkakohteekseen.

Dekkarisarjan viidessätoista osassa on vierailtu saaren kiinnostavimmilla paikoilla: pääkaupungissa Visbyssä tietenkin, mutta lisäksi esimerkiksi kalkkikivilouhoksella, raukeilla eli Gotlannille tyypillisillä kalkkikivipaaseilla sekä Fåröllä elokuvaohjaaja Ingmar Bergmanin kotimaisemissa.

Näen sinut sijoittuu osittain Lilla Karlsölle, pienelle lintusaarelle Gotlannin länsipuolella. Neljä lakiopiskelijaa matkustaa sinne viikonlopun viettoon. Saari on viehättävä, eristäytynyt paikka, jolta käsin voi tiirailla meressä uivia hylkeitä. Opiskelijat nauttivat toistensa seurasta ja lämpimästä loppukesän päivästä, kun piknik saa ikävän käänteen.

Saarelta palaa Gotlannin pääsaarelle elävänä vain yksi neljästä.

Kuolemantapauksia alkavat selvittää edellisistä kirjoista tutut hahmot, komisariot Anders Knutas ja Karin Jakobsson. He ovat kirjasarjan tässä vaiheessa yhteen muuttamista suunnitteleva pariskunta. Myös tv-toimittaja Johan Berg ja loistavasti paikallisten kanssa verkostoitunut televisiokuvaaja Pia Lilja osallistuvat tahollaan murhien selvittelyyn.

Näen sinut on yhtä mukaansatempaava ja nopealukuinen kuin Gotlanti-sarjan aikaisemmatkin osat.

Yksi outous muuten varsin realistiseen ja aikaan sidottuun kirjasarjaan liittyy, ja saman havainnon on tehnyt myös kirjailija.

"Johtajat Tukholmassa olivat päättäneet Gotlannissa tapahtuvan niin paljon, että saarella tarvittiin lisävoimia. Esimerkiksi huomionarvoisia murhia tapahtui saarella vähintään kerran vuodessa", hän kirjoittaa.

Jungstedtilla on ironiantajua. Vaikka oikea Gotlanti olisikin rauhallinen lintukoto, murhaamisen tahti kirjoissa sen kuin kiihtyy. Lukijat ja Gotlannin yrittäjät kiittävät.

Lue lisää

Kirja-arvio: Hitler pelkäsi myrkyttämistä niin paljon, että palkkasi ruuanmaistajia – sodan nälkiinnyttämille naisille tehtävä oli houkuttava ja hengenvaarallinen

Kirja-arvio: Mistä tunnet sä ystävän?

Kirja-arvio: Margares Atwoodin uusi romaani palaa karmivaan dystopiaan, mutta voi olla pettymys The Handmaid's Tale -sarjan katsoneille

Kirja-arvio: Uudessa Poirot-seikkailussa ei päästä lähellekään Agatha Christien luomia jännittäviä juonikuvioita