Arvostelut

Kirja-arvio: Makumatka Länsi-Uudellamaalla kertoo tarinoita ruuasta ja sen tuottajista ylpeydellä ja intohimolla

Kirja on iloinen sekoitus reseptejä, kuvia, yritysesittelyjä ja alueen ruokahistoriaa.
Makumatka Länsi-Uudellamaalla, toimittanut Bitte Westerlund, suomentanut Anna Paljakka. 223 sivua. Slow Food Västnyland.

Länsi-Uusimaa on noussut ruokaihmisten tietoon Slow Food -festivaaleillaan, joita Fiskarsissa on järjestetty lokakuun alussa jo monena vuonna. Jos ei ole päässyt paikan päälle, niin vastaaviin tunnelmiin johdattaa Bitte Westerlundin toimittama ja osin kirjoittama kirja Makumatka Länsi-Uudellamaalla.

Kirjan kannessa on maininta ”Lähiruokaa tunteella”, eikä se lupaa liikaa. Kirjasta välittyy tunteen palo suomalaiseen ruokaan ja sen tuottajiin ja jalostajiin.

Ensin ruotsiksi ilmestynyt, mutta nyt Anna Paljakan suomentama kirja tarjoaa makuelämyksiä, maisemia ja muistoja. Sekaan mahtuu niin reseptejä ja lehtijutun tapaisia tarinoita ja yritysesittelyjä kuin upeita kuvia.

Länsi-Uudeltamaalta paljastuu erilaisten pientuottajien laaja verkosto, jolle on yhteistä ylpeys omasta tuotteesta ja tuotannosta.

Makumatka-kirja on hieno osoitus siitä, mitä pientuottajat ovat saaneet aikaan yhteistyöllä. Se on myös arvokas muistiinpano kaikesta tekemisestä.

Kirjaan on koottu niin paljon kaikkea, että lukijalle meinaa tulla ähky. Kaikkea ei toki tarvitse ahmia kerralla, vaan palan sieltä ja toisen täältä ja ehkä inspiroitua itsekin – joko lähtemään Länsi-Uudellemaalle tai yrittämään jotain vastaavaa itse.

Lue lisää

Smaka på Västnyland eli Makumatka Länsi-Uudellamaalla sai Ruotsin ruokakirjapalkinnon

Uudenmaan kuumin festari tarjoaa hamppua ja niittylihaa

Lähiruuan suoramyynti kiihtyy Facebookin Reko-renkaissa

Kirja-arvio: Lapsi lähtee karjan kanssa evakkomatkalle Lapista – yhteisellä taipaleella kaikki matkaajat kokevat uupumusta, nälkää ja pelkoa