Kirja-arvio: Loiri kertoo laajasti viihteen tekemisestä, ajan hengestä ja päihdekokeiluista – seksikohtausten määrää on liioiteltu mediassa - Arvostelut - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Arvostelut

Kirja-arvio: Loiri kertoo laajasti viihteen tekemisestä, ajan hengestä ja päihdekokeiluista – seksikohtausten määrää on liioiteltu mediassa

Välillä Jari Tervo sortuu hivenen yliampuvaan hehkutukseen.
Jari Tervo: Loiri. 719 sivua. Otava.

Mistäkö tiedän, että Eino Leinoa vaivasi kuppa? Tai että yksi Speden naisystävistä oli hänelle ilkeä? Siitä, että kahlasin läpi 700-sivuisen Loirin. Välillä piti tarkistaa kannesta, kenen elämäkerta onkaan käsissä. Tarina on kirjoitettu hyvin lavealla pensselillä, joka maalaa kokonaisen aikakauden.

On sanottava, että kirjan sisältämää seksin määrää on vahvasti liioiteltu julkisuudessa. Akteilla ei mässäillä, ja ihmissuhteet kulkevat muun tarinan mukana. Ovathan ne oleellinen osa kenen tahansa elämää.

Jari Tervon teos kertoo lukuisista Suomi-viihteen henkilöistä, yhteiskunnan tapahtumista ja kulttuurielämästä vuosikymmenten saatossa.

Koska Loiri on ollut monessa mukana, mahtuu kansien väliin selostusta monien näytelmien ja elokuvien synnystä, urheilutapahtumista, musiikista ja komiikasta.

Välillä Tervo sortuu hivenen yliampuvaan hehkutukseen, mutta ei se onneksi kokonaisuutta pilaa. Kuvat tekstimassan seassa tuovat kaivattuja hengähdystaukoja.

Lisäksi on mukava saada kasvot monille tekstin henkilöille ilman, että täytyy jatkuvasti googletella.

Loiri on ehtinyt viettää melkoisen vilkasta ja kuluttavaa taiteilijaelämää. Pakoilla verottajaa ja kokeilla huumeita. Monta traagista menetystäkin mahtuu polun varrelle.

Koko kansa tuntee Loirin, joten taipumus erakoitumiseen ei ihmetytä. Taiteilija ei pysty käymään rauhassa ravintolassa tai kävelemään kadulla ilman, että joku roikkuu hihassa. Nuorempana kaatumisen mestarina tunnettua "Ploiria” sentään harvemmin enää vaaditaan heittämään rempulat.

Lue lisää

Merkittävä osa kaunokirjallisuudesta on syntynyt häpeästä – niin myös Tuula-Liina Variksen omaelämänkerrallinen romaani

Kirja-arvio: Hieno esikoisromaani antaa äänen kiusatuille

Kirja-arvostelu: Hyvä lisä ravikirjallisuuteen

Villa Venla