Arvostelut

Kirja-arvio: Historiasta liennytystä susikiistoihin

Tikkanen onnistuu toivon mukaan ainakin kumoamaan perimätiedon virheitä, joita yhä liikkuu susien vuosina 1880–82 tekemistä lapsisurmista.
Jouni Tikkanen: Lauma. 1880-luvun lastensurmat ja susiviha Suomessa. 272 sivua. Otava

Biologi Jouni Tikkanen on kaivautunut historiaan kuvatakseen, mistä susiin kohdistuva pelko, viha ja vastakkainasettelu kumpuavat.

Sosiaalisen median nyky-Suomesta löytyy monia yhtäläisyyksiä siihen noin 140 vuoden takaiseen, jossa epätarkka puskaradio loi hysterian useista susista. Kaikki ”tieto” ei ole todellista tietoa.

Jos joku ei ole kirjoja lukiessaan tottunut seuraamaan sivuviittauksia ja käytettyjä lähteitä, tämän kirjan kohdalla niihin kannattaa luoda yksi ja toinenkin silmäys. Ne antavat kiinnostavaa lisätietoa. Ennen kaikkea ne osoittavat, kuinka monista eri lähteistä tutkija on tarkistanut aineistoja ristiin.

Niiden turvin Tikkanen onnistuu toivon mukaan ainakin yrityksessään kumota perimätiedon virheitä, joita yhä liikkuu susien vuosina 1880–82 tekemistä lapsisurmista.

Biologina hän pyrkii luomaan kuvaa myös siitä, kuinka susi toimii. Itseäni paikoin hiukan hämmentää, kuinka tarkkaan eläimen vaistoja voi ymmärtää.

Silti suositan kirjan lukemista niin kriittisesti susiin suhtautuville kuin niille, joiden mielestä pihasusia ei ole tai niistä ei ole vaaraa.

Kirja ansaitsee ehdottomasti sekä ajankohtaisuutensa, paneutuneen työtapansa että luettavuutensa vuoksi vähintään Tieto-Finlandia -palkinnon ehdokkuuden.

Toimituksen huomautus: Arvio ilmestyi MT:ssä ke 6.marraskuuta. Samana päivänä julkistettiin tämän vuoden Tieto-Finlandian kuusi ehdokasta. Tikkasen kirja ei noussut niiden joukkoon.

Lue lisää

Väitöstutkimus: Susien vapaa ja rajaton tappaminen 1800- ja 1900-luvuilla ei ratkaissut ongelmia

Lukijalta: "Lähipiirissäni on sattunut kaksi tapausta, jotka osoittavat susien ihmisarkuuden olevan hyvin vähäistä"

Onko susilauma vaarallinen aikuiselle tai lapselle?

Suden ja koiran konflikti odottaa ratkaisua – "Kulttuurin muutos tarvittaisiin", sanoo susitietokirjan kirjoittaja